Oriol Vinyals, el català més rellevant de la IA
Des de Sabadell fins a la vicepresidència de Google DeepMind, Vinyals és una figura clau en la recerca en IA
Oriol Vinyals (Sabadell, 1983) és un dels catalans més influents en el món de la intel·ligència artificial (IA). Amb una formació sòlida en enginyeria de telecomunicacions i matemàtiques per la Universitat Politècnica de Catalunya, va ampliar els seus estudis als Estats Units, on va completar un màster i un doctorat en ciències de la computació a la Universitat de Califòrnia, a Berkeley. Actualment, és vicepresident de recerca a Google DeepMind, una de les institucions capdavanteres en IA a tot el món.
La trajectòria de Vinyals es va iniciar amb diverses estades en empreses tecnològiques com Microsoft i Google durant els seus estudis. Va destacar ja de jove, sent seleccionat el 2016 per la revista MIT Technology Review com un dels 35 joves més innovadors del món. Va començar a treballar a Google Brain el 2013, on va fer contribucions significatives a les tècniques d’aprenentatge profund en text, parla i visió per a l’aprenentatge automàtic.
Des del 2016, forma part de Google DeepMind, on ha continuat la seva recerca en IA. Ha liderat projectes de gran impacte com el sistema d’IA Gemini i ha estat clau en el desenvolupament d’Alphastar, un algorisme capaç de competir al nivell del gran mestre en el videojoc StarCraft II. A més, la seva recerca ha contribuït a millorar els sistemes de traducció automàtica i la classificació d’imatges a Google.
En unes declaracions destaca el potencial de la IA per superar la intel·ligència humana en un futur proper: “La nostra generació veurà una IA que iguali o superi la de l’ésser humà.” Vinyals posa en relleu la ràpida evolució i el potencial disruptiu de la IA en diversos camps.
Vinyals ha estat implicat en el projecte Ellis (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems), que té com a objectiu impulsar la recerca d’excel·lència en IA a Europa. Catalunya, amb la unitat Ellis Barcelona, s’ha definit com un referent en aquest camp, amb la col·laboració entre empreses, universitats i centres de recerca.
“És molt important que tot l’ecosistema local de Barcelona i Catalunya estigui ben connectat, tant pel que fa a empreses com a universitats. Aquest centre ajuda que l’ecosistema local es connecti amb Europa i el món”, va dir en la inauguració d’Ellis Barcelona a l’Institut d’Estudis Catalans.