Política

Guerra a Europa

La UE anuncia que lliurarà a Ucraïna 35.000 milions d’euros del préstec del G7

Von der Leyen viatja Kíiv per traslladar el suport dels vint-i-set de cara a l’hivern

La cap de l’executiu europeu trasllada al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, el pla de suport de Brussel·les al sistema elèctric ucraïnès

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Úrsula Von der Leyen, ha anunciat aquest divendres des de Kíiv que la Unió Europea (UE) contribuirà amb fins a 35.000 milions d’euros al préstec de 45.000 milions d’euros a Ucraïna acordat pel G7. Von der Leyen, que ha visitat Ucraïna a les portes de la tardor, s’ha mostrat convençuda que Brussel·les podrà lliurar “amb rapidesa” la seva part del paquet d’ajuda, que “de nou, es finançarà gràcies als actius immobilitzats de Rússia a la UE.

La cap de l’executiu ha destacat que aquests diners s’injectaran directament al pressupost d’Ucraïna i en milloraran “estabilitat macroeconòmica”. D’aquesta manera, el crèdit donarà oxigen financer a Kíiv, que podrà utilitzar els diners a discreció per cobrir les seves necessitats més urgents.

“Això alliberarà més recursos nacionals per reforçar, per exemple, les vostres capacitats militars i defensar-vos de l’agressió russa”, ha indicat Von der Leyen al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la roda de premsa conjunta que han celebrat a la capital ucraïnesa.

La UE és la primera part implicada en l’acord assolit pel G7 a la cimera del passat juny que anuncia la seva aportació. Tant els vint-i-set com la resta dels contribuents finançaran el préstec amb els interessos que generin els actius russos congelats a les seves respectives jurisdiccions com a resposta a l’agressió de Rússia.

Von der Leyen ha justificat que “els incessants atacs [russos] fan que Ucraïna necessiti el suport continuat de la UE”. “Rússia ha de pagar per la destrucció causada”, ha afegit. És per això que ha defensat que la UE ha de “mantenir Ucraïna en funcionament” i “reforçar la seva capacitat de defensa”.

A la mateixa roda de premsa, Zelenski ha explicat que l’ajuda es destinarà sobretot a reforçar el sistema energètic ucraïnès, que ha perdut bona part de la seva capacitat de generació com a conseqüència del atacs llançats aquest any per Rússia contra centrals elèctriques i altres infraestructures associades. També servirà, ha afegit, per construir refugis antiaeris a guarderies, escoles i universitats; a la producció nacional de drons de míssils i a la importació d’armament i defenses antiaèries.

Zelenski ha valorat que amb aquest paquet financer “el suport a Ucraïna ha pujat de nivell, i això ens apropa a una seguretat i una pau duradores”.

Von der Leyen ha tornat a Ucraïna per vuitena vegada des de l’inici de la guerra amb Rússia per anunciar a personalment a Zelenski les noves mesures de suport al país de cara a l’hivern. “Comença la temporada de fred en dues setmanes i els atacs incessants de Rússia contra la infraestructura civil d’energia busquen provocar els màxims danys. Ajudarem a Ucraïna en els seus valents esforços per superar això”, ha declarat l’alemanya abans de la trobada amb el president ucraïnès.

La cap de l’executiu europeu ha aprofitat la visita, la primera des que va ser reelegida presidenta de la Comissió, per explicar a Zelenski el pla de suport al sistema elèctric que ella mateixa va anunciar ahir dijous. La iniciativa està dotada amb un finançament de 160 milions d’euros i busca reparar les infraestructures energètiques malmeses pels bombardejos, per tal de recuperar almenys una quarta part de la desena de gigawatts perduts. Segons Von der Leyen, aquests 2,5 gigawatts suposen aproximadament un 15% de l’energia que Ucraïna necessita per a aquest hivern.

El pla de la CE també preveu augmentar les exportacions d’electricitat de la UE a Ucraïna fins als dos gigawatts. La presidenta de la Comissió ha assenyalat que “això cobreix aproximadament un 12 % de les necessitats d’Ucraïna per a l’hivern”. L’alemanya ha destacat que “amb aquests dos pilars, reparar i connectar”, es poden cobrir “més del 25% de les necessitats d’Ucraïna per a aquest hivern”.

Finalment, el pla s’adreçarà també a ajudar Ucraïna a descentralitzar el seu sistema de generació d’electricitat per fer-lo menys vulnerable als míssils i drons russos, amb la transferència de turbines mòbils de gas i panells solars.

Gairebé dos terços de la partida per al sector energètic es finançaran amb els rendiments dels actius russos congelats a la UE, tal com el préstec acordat al G7.

Tres morts al Donbàs

Almenys tres persones han mort aquest divendres i quinze més han estat ferides, entre les quals tres adolescents, després de diversos atacs de l’exèrcit ucraïnès contra zones de la regió de Donetsk ocupades per Rússia el 2022, ha denunciat el líder prorús Denís Puixilin.

El governador de l’annexionada regió ucraïnesa ha detallat que dos homes han perdut la vida a de Górlovka per l’atac d’un dron contra el centre de la ciutat i una dona ha mort a conseqüència del foc de l’artilleria. Puixilin ha afegit que nou edificis residencials i quatre infraestructura civil han patit destrosses.

Segons ell, les forces armades ucraïneses han perpetrat 25 atacs i han llançat més de seixanta projectils, incloent míssils de 220 mil·límetres Uragán, projectils d’artilleria de 155 mil·límetres i bombes de fragmentació, a més de drons.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.