Política

Guerra a Gaza

Israel amplia els objectius de la guerra al retorn dels evacuats del nord

El primer ministre, Benjamin Netanyahu, i el titular de Defensa, Yoav Gallant insisteixen que cal una acció militar per evitar els atacs des del Líban

El govern reparteix nou mil fusells d’assalt entre els reservistes que romanen a la zona

El govern d’Israel ha inclòs el retorn dels ciutadans evacuats al nord del país en els objectius oficials de la guerra a Gaza. L’oficina del primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha assegurat aquest dimarts en un comunicat que “Israel continuarà actuant per implementar” l’objectiu del “retorn segur” a les seves cases dels israelians afectats per l’intercanvi de foc amb Hezbol·là a la frontera amb el Líban.

El Gabinet de Seguretat ha pres aquesta decisió després que tant Netanyahu com el seu ministre de Defensa, Yoav Gallant, hagin insistit davant representants dels Estats Units sobre la necessitat de realitzar “una acció militar” contra Hezbol·là a la zona fronterera, des d’on la milícia xiïta libanesa llança atacs contra el nord d’Israel gairebé cada dia.

En aquest sentit, Netanyahu ha advertit aquesta passada nit a l’enviat especial de la Casa Blanca, Amos Hochstein, que “no serà possible retornar els nostres residents sense un canvi fonamental a la situació de seguretat al nord”. El mandatari israelià ha assegurat que “aprecia i respecta” el suport de Washington, però ha deixat clar que, al final, farà “el que calgui” per mantenir la seva seguretat i poder retornar els prop de 60.000 israelians que continuen evacuats de les seves cases pel foc creuat entre Israel i Hezbol·là.

Gallant també ha traslladat a Hochstein que l’única manera de recuperar la normalitat al nord és “a través de l’acció militar”. El titular de Defensa ja va avisar diumenge al seu homòleg nord-americà, Lloyd Austin, que la possibilitat d’aconseguir un acord diplomàtic amb Hezbol·là “s’està esgotant”. L’enduriment del to de Gallant, que s’ha posicionat a favor d’una treva amb Hamàs, coincideix amb els rumors recollits per la premsa israeliana sobre la intenció de Netanyahu de destituir-lo si s’oposa a una ofensiva total al nord.

En aquest context, el Ministeri de Defensa israelià ha anunciat que repartirà uns 9.000 fusells d’assalt entre els equips civils de defensa de les comunitats del nord, formades per soldats reservistes de la zona que no han estat evacuats, a diferència de la resta de la població.

La tensió entre Israel i el grup libanès aliat de l’Iran no ha parat d’augmentar des del 8 d’octubre, quan la milícia xiïta va iniciar una escalada d’atacs a la frontera en solidaritat amb Hamàs i la guerra a la Franja de Gaza.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.