Europa
Pugen a dinou les víctimes del temporal Boris
Les riuades ja han provocat dinou morts a quatre països centreeuropeus
Budapest es prepara per a la “més gran inundació de la dècada”
Les riuades provocades per la borrasca Boris ja han deixat almenys dinou morts a quatre països del centre i l’est d’Europa. La tempesta ha multiplicat per cinc les precipitacions mitjanes en aquesta època de l’any a Àustria, la República Txeca, Hongria, Polònia, Romania i Eslovàquia, inundant barris sencers i provocant evacuacions massives.
L’última víctima és una dona de 81 anys que ha estat trobada sense vida a Würmla, una localitat del districte de Tulln, a uns 45 quilòmetres al nord-oest de Viena. El cos ha estat descobert pels equips de rescat a la casa de la víctima, que ha quedat inundada pels aiguats. L’inspector en cap de la policia de l’Estat de la Baixa Àustria, Johann Baumschlager, ha explicat aquest dimarts que els bombers van demanar dissabte a la dona que abandonés el domicili per motius de seguretat, però ella s’hi va negar, segons recull la cadena pública austríaca ORF.
Aquesta mort se suma a les d’un home de setanta anys que va perdre la vida dilluns al municipi de Böheimkirchen, al districte de St. Pölten-Land, i un altre de vuitanta anys que va morir a Höbersdorf, al districte de Korneuburg, al nord-oest de Viena. Tots dos van morir als seus habitatges inundats. El cos d’un altre individu d’entre quaranta i cinquanta anys va ser recuperat flotant a l’aigua a Klosterneuburg, als afores de la capital austríaca. A més, un bomber, va perdre la vida aquest cap de setmana en acte de servei al municipi de Michelhausen, també a la Baixa Àustria. Aquest Estat, que ha estat declarat “zona catastròfica”, és el més afectat per les riuades i on s’han produït fins ara totes les víctimes mortals. Les pluges torrencials de la borrasca Boris han deixat en els últims cinc dies set morts més a Romania, quatre a Polònia i tres a la República Txeca.
El risc de noves inundacions ha remès en les últimes hores a tota Àustria i el nivell de l’aigua ha començat a baixar arreu del país. No obstant, les autoritats han evacuat aquesta passada nit set pobles de la zona de Tullnerfeld, al voltant de Sankt Pölten, la capital de la Baixa Àustria. Segons el vicegovernador d’aquest Estat federat, a Tullnerfeld i a la vall de Pielach “les preses són molt febles i en alguns casos estan trencades en trams més o menys grans, per la qual cosa cal protegir-les i reparar-les amb maquinària pesada”.
En canvi, a Viena la situació s’ha normalitzat gairebé del tot, malgrat que encara hi ha algunes línies de metro interrompudes i els parcs municipals estan tancats pel risc de caiguda d’arbres.
I si a Àustria la previsió és que el nivell del Danubi i els seus afluents baixin poc a poc, a la veïna Hongria s’espera que les crescudes arribin avui a ciutats properes a la frontera amb el país alpí, com Györ, Szentendre o Nagymaros, els equips especialitzats i voluntaris treballen per instal·lar proteccions als marges del Danubi.
Els experts preveuen que a Budapest el nivell de l’aigua d’aquest riu pugi entre divendres i dissabte propers fins als 851 centímetres, uns 40 centímetres menys que el màxim històric del 2013. Les autoritats han declarat l’alerta màxima per risc d’inundacions a diversos trams del Danubi i del riu Lajta. L’alcalde de la ciutat, Gergely Karácsony, ha informat que “la inundació més gran de l’última dècada s’apropa a Budapest” i és per això que “des de dilluns a la nit hem tancat els molls, així com l’illa Margarita”, situada al mig del Danubi al seu pas per la ciutat.
A Polònia, el perill de desbordament d’un embassament ha obligat a ordenar l’evacuació de la ciutat de Nysia, al sud del país. L’alcalde de la ciutat, Kordian Kolbiarz, ha ordenat aquesta mesura, que afecta 45.000 veïns, després que aquest matí s’han detectat escletxes a les barreres aixecades pels serveis d’emergències i els veïns per intentar contenir la torrentada.