Necrològiques

CULTURA

Mor l’anarquista valencià ‘Jipy’, fundador dels mítics Skaparàpid

Jesús Arteaga era un dels referents del recordat Kasal Popular de València

  • Jesús Arteaga ‘Jipy’,.
  • VÍDEO: Cançó: Que trabaje el rey

L’esquerra llibertària dels Països Catalans ha perdut un dels seus referents. El conegut activista i carismàtic músic Jesús Arteaga Jipy va morir divendres, segons va confirmar una de les organitzacions en què va col·laborar, el sindicat CGT a València. També va publicar el llibre Jóvenes y menores en la diana (Embruecimiento social y televisión, on analitzava el control dels joves a través de la televisió.

Anarquista declarat, va ser un dels fundadors d’un dels grups més influents del moviment alternatiu a València, els Skaparàpid. La banda és considerada una de les pioneres del rock en valencià dels noranta, juntament amb Ki Sap i Obrint Pas. Jipy i els companys van fundar el grup el 1993 al Kasal Popular de Flora, un gran centre social ocupat situat als Jardins dels Vivers de València, un lloc que va esdevenir un punt de trobada dels moviments alternatius d’Els Països Catalans fins al seu desallotjament el 1996.

El grup va publicar quatre àlbums i un recopilatori: Skaparàpid, Que empiece ya, El cuento de nunca acabar, Ací estem i Revolta. Un dels himnes del grup és Que trabaje el rey, , la seva cançó que més grups han tocat arreu del món. A banda de fer gires pels locals més coneguts dels Països Catalans, també van viatjar a Sud-amèrica i van comptar amb col·laboracions de músics com Fermín Muguruza o els italians Banda Basotti.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.