Voluntaris a punt per anar a primera línia de foc
L’ADF de Premià de Dalt és una de les pioneres a Catalunya, amb gairebé 40 anys, i una de les que apleguen més voluntariat
Fan tasques de divulgació, de prevenció i d’extinció, sempre coordinats amb els bombers a través dels avisos que rep el 112
El 32% dels incendis forestals s’han pogut extingir gràcies a la intervenció de les ADF
Un any després que s’organitzessin les primeres ADF a Catalunya, a Premià de Dalt ja tenien el seu propi grup de voluntaris. Va ser l’any 1986 quan, arran dels greus incendis, els mateixos propietaris forestals es van organitzar per tenir gent preparada que conegués bé el territori i es van regular les ADF, atesa la mancança de bombers que hi havia aleshores. Amb els anys, però, les entitats es van anar obrint als ajuntaments, a les associacions ambientals i agràries i al voluntariat. A Premià de Dalt, un dels fundadors i ànima de l’ADF va ser Jaume Riera, que també va ser president de les ADF del Maresme, impulsant la promoció de la gestió de boscos de manera associada entre petits propietaris forestals. Després de la seva mort, en va assumir la presidència Miquel Moltó, que va treballar pels mateixos objectius i va mantenir l’entitat, amb més o menys oscil·lacions, com una de les més actives i participatives, amb una quarantena de voluntaris. Un cop l’any es troben per fer simulacres i maniobres sota les directrius que els marca el cos de bombers, amb els quals treballen de manera coordinada. “Fem totes les tasques de prevenció al bosc, arranjament de camins, vigilància i extinció”, explica el coordinador de l’ADF de Premià de Dalt, Víctor Fernández, que assegura que un 32% dels incendis forestals els han extingit gràcies a la primera intervenció dels grups de voluntaris de les ADF. Com expliquen des de l’entitat de Premià de Dalt, el seu coneixement del territori els converteix en moltes ocasions en els primers a arribar al lloc on es declaren les columnes de fum que alerten d’un possible foc. “Quan hi arriben els bombers, són ells els que decideixen si cal que ens hi quedem”, explica Fernández sobre els professionals amb què col·laboren, en el seu cas, directament amb el parc de bombers de Mataró. Les ADF maresmenques treballen coordinades en el marc del Protocol Maresme, que les posa en alerta en les tasques d’extinció i en dates assenyalades com ara la revetlla de Sant Joan. Això implica que dues de les associacions es desplacen fins al parc de bombers de Mataró per coordinar la resta arran dels avisos que se centralitzen a través del telèfon d’emergències 112. Aquest és un protocol ben valorat per altres ADF del país per treballar coordinadament les emergències. La Federació de les ADF de tot Catalunya engloba 6.500 voluntaris a tot el territori.
A Premià de Dalt, amb una massa forestal de 360 hectàrees, l’ADF té el suport de l’Ajuntament. “És un grup actiu i saps que despenjant el telèfon pots disposar d’una trentena de persones”, explica el coordinador, que distribueix els voluntaris en grups i caps de colla formats a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, on s’amplia la formació teòrica i pràctica i on s’examinen. “Per fer tasques de voluntariat en un lloc hostil com un foc, s’ha d’estar preparat”, indica Fernández, que demana als voluntaris un compromís de dos anys de pràctiques i maniobres abans d’entrar a primera línia de foc. En Ventura és el voluntari més jove de l’ADF. Hi va entrar fa dos anys, quan només en tenia 17, i ha pogut fer tota la formació per tenir el carnet verd, el groc i, finalment, el d’intervenció. “És fantàstic, perquè té tota una carrera en l’horitzó i pot aprendre moltes coses”, destaca el coordinador.
No tots els voluntaris decideixen fer tasques d’extinció. Sergi Burrull, per exemple, és un apassionat de la cartografia i durant mesos ha treballat en un plànol d’emergències del terme municipal per saber els camins i les coordenades per on poden girar els cotxes de bombers. Un dels voluntaris prejubilats que hi ha al grup, Jordi Aymerich, s’encarrega de fer la major part de les xerrades que fan als instituts, amb l’objectiu de sensibilitzar i també d’animar els més joves a fer-se voluntaris. “Només tenim tres dones a l’ADF i ens costa molt que en vinguin de noves a provar-ho”, reconeix el coordinador com un dels reptes que tenen pendents.
Ha estat un estiu molt més tranquil del que s’esperava pel que fa als incendis després de la crisi per la sequera. “No sabem què passarà, però continuarem estant preparats”, defensa el coordinador de l’ADF, que recorda que encara hi ha molts municipis que tenen pendent fer les neteges perimetrals. A Premià de Dalt, la regidora de Medi Ambient ha fet els deures per obrir aquestes franges de seguretat de 25 metres entre les cases i el bosc. Des de l’ADF els recursos es destinen al material de protecció, les assegurances i el vehicle tot terreny equipat amb dipòsits d’aigua. “Estem en espera d’un segon vehicle”, assenyalen des de l’entitat, que supervisarà les càmeres que s’instal·laran al poble enfocant al bosc per controlar les columnes de fum.