Política

alemanya

La policia mata un home armat en un tiroteig a prop del consolat d’Israel a de Munic

L’incident s’ha produït en l’aniversari de l’atac de 1972 en els Jocs Olímpics a la ciutat bavaresa

Els sospitós és austríac i hauria estat investigat com a “islamista”, segons mitjans d’aquest país

La policia alemanya ha abatut aquest dijous un sospitós que ha disparat amb una arma llarga contra les forces de seguretat al centre de Munic, la capital de Baviera.

El tiroteig s’ha produït a primera hora del matí a la zona de la Karolinenplatz, a prop del consolat d’Israel i del museu d’història sobre el nacionalsocialisme. L’autor dels trets, un jove austríac de 18 anys, ha disparat amb una vella carabina amb una baioneta acoblada. El tirador ha mort com a conseqüència de les ferides de bala que ha rebut en l’intercanvi de foc amb la policia, ha confirmat el ministre d’Interior de Baviera, Joachim Hermann. Prèviament, el portaveu de la Policia de Munic, Andreas Franken, ha informat que el sospitós ha patit ferides greus i ha rebut atenció mèdica. Per ara, no hi ha coneixement de més víctimes que l’atacant.

Un ampli dispositiu policial s’ha desplegat al lloc de l’incident, amb agents fortament armats i un helicòpter. La policia investiga un vehicle amb matrícula de Salzburg (Àustria) amb el qual el presumpte atacant s’hauria desplaçat a la capital bavaresa.

Es desconeixen de moment la identitat i les motivacions de l’atacant. Segons mitjans alemanys i austríacs, l’individu havia estat investigat anteriorment com a “islamista”. Les autoritats austríaques van trobar al seu telèfon mòbil propaganda el grup gihadista Estat Islàmic, però la fiscalia va tancar el cas.

El primer ministre bavarès, Markus Söder, ha apuntat que hi ha la “mala sospita” que l’incident estigui relacionat amb el consolat israelià. La seu diplomàtica avui estava tancat per ser l’aniversari de la presa d’ostatges israelians als Jocs Olímpics de Munic, en què van morir onze atletes israelians. Un escamot del grup palestí Setembre Negre va atacar el 5 de setembre de 1972 la zona on s’allotjaven els atletes i van matar dos membres de la delegació israeliana. Les altres nou víctimes, que van ser inicialment segrestades per reclamar l’alliberament de 234 presos palestins, van perdre la vida en la fracassada operació policial per intentar alliberar-los. També van morir un agent de la policia alemanya i cinc dels segrestadors.

El president israelià, Isaac Herzog, ha lamentat que 52 anys després “un terrorista ple d’odi ha tornat a intentar assassinar persones innocents”. Herzog ha agraït als serveis de seguretat alemanys la seva ràpida acció i ha enviat el seu suport a tots els afectats.

El canceller alemany, Olaf Scholz, ha manifestat després de l’atac que “l’antisemitisme i l’islamisme no tenen cabuda” a Alemanya. Scholz ha destacat que “la ràpida reacció dels serveis d’emergència de Múnic ha impedit que avui passes una cosa terrible”.

La ministra d’Interior del govern federal, Nancy Faeser, ha celebrat també que “la ràpida i decisiva reacció de la Policia de Munic ha aturat avui a un assassí i possiblement ha evitat un acte de violència terrorista”. Faeser ha qualificat l’incident com a “greu” perquè ha passat a tocar del consolat israelià, i “la protecció de les institucions jueves i israelianes té la màxima prioritat”. “Les investigacions revelaran el transfons d’aquest delicte”, ha afegit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.