Política

Grècia

Turisme que mata els barris d’Atenes

La construcció del nou metro d’Exàrkhia fomenta la gentrificació i l’augment de turistes al barri

Exàrkhia va ser lloc d’acollida dels refugiats el 2015 i seu de nombroses reivindicacions polítiques

L’arribada massiva de visitants és vista com una amenaça per entitats veïnals d’arreu d’Europa

En cinc anys els lloguers al barri han passat de 250 euros a més de 600, quan el salari mínim és de 910

El Gökhan va arribar a Atenes el desembre del 2018, exiliat per motius polítics des de Turquia. “Vaig viure al barri d’Exàrkhia, en un edifici ocupat per refugiats i per grups anarquistes abans del govern de Kiriakos Mitsotakis. Dels 6 anys que fa que soc a Grècia, puc dir que he passat gairebé cada dia en aquest barri.” Ara, tot i que ja no hi viu, hi treballa en un dels bars. Exàrkhia va ser lloc d’acollida per als refugiats que van arribar a Atenes a partir del 2015, allotjats en squats anarquistes convertits en albergs.

“La gent que conec des de fa cinc anys ja no s’estan aquí. Suposo que ja no visiten Exàrkhia. Els grafits i els pòsters policials a les parets, la policia, les barricades, els bars alternatius oberts a la nit, de vegades l’esprai pebre i les baralles entre anarquistes i policia, s’han tornat una atracció per als turistes i els estudiants d’Erasmus”, explica el Gökhan. Epicentre del moviment antiliberal durant la crisi econòmica grega i escenari dels enfrontaments policials desencadenats el 2008 per la mort del jove Alexis Grigoropulus, Exàrkhia ha estat el nucli del moviment veïnal i social atenès. A pocs metres del barri hi ha la Politècnica d’Atenes, nucli de l’aixecament contra la dictadura dels coronels el 1973, que va causar la mort de desenes d’estudiants però que avui en dia s’atribueix l’extinció del règim militar.

L’Elpida cada cop va menys a Exàrkhia, com diversos dels seus amics. Els comerços i la gent que freqüenta al barri han canviat: “M’agraden els nous llocs, però ara tots són el mateix: cadires de colors, estil escandinau i preus alts. No són per als locals, sinó per als turistes i nòmades digitals, o per a gent rica que vol venir a Exàrkhia només perquè és una cosa guai per fer”, lamenta. “A més, la presència de la policia és significant, sempre et sentiràs aterrida. Intento no tenir-hi contacte visual i apartar-me d’ells. Jo almenys no m’hi sento lliure”, hi afegeix. Una de les primeres mesures de Mitsotakis, quan va sortir elegit primer ministre el 2019, va ser la creació dels Drasi, que en grec significa “acció”, un cos policial dissenyat específicament per a aquest districte. El componen joves formats durant tres mesos i contractats sense concurs públic. Durant la campanya electoral, l’actual primer ministre havia promès “posar ordre” al barri.

Des de l’agost del 2022, la presència policial encara és més omnipresent a Exàrkhia. El motiu és la construcció del nou metro al centre del barri. Se situa en una de les úniques zones verdes, la plaça Plateia Exarcheion. Aquests dies s’estan acabant de talar els darrers arbres de la plaça, i des de fa dos anys que les protestes dels veïns, que s’oposen a la construcció del metro i el cos policial, són recurrents. “La construcció del metro mostra que hi haurà un canvi de classe al barri. La gent d’Exàrkhia acostuma a parlar d’un procés de gentrificació”, detalla el Gökhan.

“Habitatge impossible”

El 2018 els veïns van presentar un projecte de metro, situat a 500 metres de la plaça del barri i aprovat pel govern d’Alexis Tsipras, líder de Syriza i primer ministre del moment. El govern de Mitsotakis, però, ha reprès un projecte de fa 20 anys en què la construcció està prevista al mig de la plaça.

En cinc anys els preus dels lloguers al barri han passat de 250 euros a més de 600, en un país on el salari mínim és de 910. Els pisos turístics també han incentivat l’increment dels lloguers: el 58% de les cases del barri són a Airbnb. “La situació ja problemàtica per trobar habitatge es veu agreujada per l’augment dels lloguers i el valor de la propietat en benefici de les empreses immobiliàries, la naturalesa canviant de les botigues comercials, els llocs d’oci, el turisme descontrolat, i per tant, la impossibilitat de trobar habitatge per a molts de nosaltres”, argumenten des de la plataforma de veïns del barri No Metro in Exarchia Square.

Un dia de gener d’aquest any, al barri de Metaxourgeio, a mitja hora caminant d’Exàrkhia, els veïns es passejaven vestits de negre carregant un taüt pels carrers de la zona. Metaxourgeio és un barri conegut per la seva oferta cultural i un dels llocs on es concentren més ofertes d’Airbnb. El funeral del barri va ser una representació dels qui hi viuen, manifestant-se en contra de la gentrificació i la “invasió” dels pisos turístics. “L’atractiu de la cultura alternativa en barris com Metaxourgeio i Exàrkhia ha obert la gana dels inversors i ha creat una gran onada de nous turistes visitants. Aquesta onada ha beneficiat la indústria turística i plataformes com Aribnb, al mateix temps que ha desplaçat els residents propis, especialment dels estrats socioeconòmics mitjans i baixos”, explicava en un comunicat el Comitè Mahala Metaxourgeio, organitzador de l’acció.

Eslògans repetits

L’augment del preu de l’habitatge es reitera en altres barris de la capital grega, essent el turisme un dels motius principals de l’increment. Cada cop són més populars els lloguers a curt termini: actualment a Atenes hi ha 13.182 allotjaments Airbnb. De mitjana, els residents grecs han de destinar més del 40% del seu salari al lloguer, més que en qualsevol altre país europeu. “Prou turisme” o “Fora turistes” són eslògans que ressonen d’Atenes a Barcelona, liderats pel moviment veïnal que es queixa de la manca de protecció i de la falta d’habitatge.

40
per cent
almenys del seu salari destinen els residents grecs a l’habitatge, més que en qualsevol altre país europeu
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.