Política

Àsia

El president kazakh convoca un referèndum sobre la construcció d’una central nuclear

La consulta se celebrarà el 6 d’octubre

La república centreasiàtica pateix un dèficit energètic que li obliga a comprar electricitat a Rússia

El president del Kazakhstan, Khassim-Jomart Tokhàiev, ha anunciat aquest dilluns la celebració d’un referèndum sobre la construcció d’una central nuclear al país el proper 6 d’octubre. Part de la població d’aquesta república centreasiàtica, que encara arrossega les conseqüències d’haver allotjat els assajos nuclears soviètics, és reticent als plans del govern per adoptar l’energia nuclear.

En el seu discurs anual sobre l’estat de la nació davant les dues cambres del Parlament, Tokhàiev ha subratllat que el país necessita de manera urgent fonts d’energia segures i respectuoses amb el medi ambient per superar el dèficit energètic que ha obligat les autoritats a comprar a la veïna Rússia 280 milions de kilowats hora aquest any.

El mandatari ha destacat que actualment hi ha al voltant de dues-centes centrals nuclears en funcionament a trenta països desenvolupats i en desenvolupament. En aquest sentit, ha defensat que el Kazakhstan ha de pensar en el futur, tenint en compte els seus interessos nacionals a llarg termini, i ha apostat per parar “molta atenció al desenvolupament de l’energia nuclear”. Tokhàiev, però, ha reconegut que qualsevol decisió crucial per al futur del país ha de tenir el suport dels kazakhs.

En aquest sentit, el president kazakh ha considerat que després d’un any en què la qüestió ha estat al debat públic, és “el moment perquè els ciutadans prenguin una decisió informada”. “El 6 d’octubre d’aquest any se celebrarà un referèndum d’àmbit nacional sobre la construcció d’una central nuclear i avui signaré el decret corresponent”, ha proclamat.

Tokhàiev ha reivindicat que aquesta consulta serà la manifestació d’un “ampli diàleg nacional” i un exemple del concepte d’“Estat que escolta”. “En essència, amb aquests passos, estem configurant una nova cultura sociopolítica, establint les bases per a nous estàndards en la presa de decisions estatals clau”, ha reblat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.