Ciència

Timnit Gebru, pionera en diversitat i IA ètica

La científica etíop que desafia els gegants tecnològics amb la recerca del biaix algorítmic i la diversitat en la IA

Timnit Gebru s’ha convertit en una de les veus més influents i controvertides en el camp de la intel·ligència artificial. Nascuda a Etiòpia i formada als Estats Units, ha dedicat la seva carrera a exposar i combatre els biaixos algorítmics i promoure la diversitat en el sector tecnològic. La seva trajectòria és tan impressionant com diversa. Després d’obtenir el seu doctorat en aprenentatge automàtic a Stanford, va treballar a Apple abans d’unir-se a Google com a colíder de l’equip d’ètica en IA. La seva recerca pionera sobre el reconeixement facial i els seus biaixos racials i de gènere va obrir els ulls de la indústria sobre les implicacions ètiques de la IA.

El 2020, Gebru va ser acomiadada de Google en circumstàncies polèmiques, després de coescriure un article que criticava els models de llenguatge a gran escala, argumentant que podien perjudicar grups marginats i contribuir a la desinformació. Aquest incident va generar un debat global sobre la llibertat acadèmica i l’ètica en les grans tecnològiques.

Com a cofundadora de Black in AI, una organització que promou la presència i el lideratge de persones negres en la IA, Gebru ha estat una defensora incansable de la diversitat. La seva visió és que una IA més diversa i inclusiva no només és més justa, sinó més precisa i beneficiosa per a la societat.

En el debat entre acceleracionistes i alarmistes sobre els perills de la IA, s’inclina clarament pel cantó alarmista. Grebu argumenta que el desenvolupament descontrolat de la IA no només perpetua biaixos existents, sinó que pot amplificar desigualtats socials i econòmiques. En una entrevista a The Guardian va declarar: “No es tracta només de fer una IA més precisa, sinó de qüestionar-nos quin tipus de societat es vol construir amb aquesta tecnologia.”

Actualment lidera el Distributed AI Research Institute (DAIR), un institut independent que busca canviar la cultura de la recerca, se centra en la col·laboració interdisciplinària i l’estudi de l’impacte social de la IA.

Les contribucions de Gebru van més enllà de la recerca tècnica. Ha estat una veu referent en la demanda de major transparència i responsabilitat. En una conferència a Barcelona, va emfatitzar la necessitat de “democratitzar la IA” i fer que els seus beneficis siguin accessibles a tothom, no només a una elit tecnològica.

Aprenentatge automàtic
Nascuda a Addis Abeba, a Etiòpia, el 1983. Doctora en aprenentatge automàtic per la Universitat de Stanford. Excolíder de l’equip d’ètica en IA de Google. Cofundadora de Black in AI. Fundadora i directora del Distributed AI Research Institute (DAIR).
Empoderar comunitats
La visió de Gebru per al futur de la IA és una on la tecnologia serveixi per empoderar comunitats marginades i reduir desigualtats, en lloc d’exacerbar-les. El seu treball continua inspirant una nova generació de científics i activistes per qüestionar i millorar les pràctiques ètiques en el desenvolupament de la IA.
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.