Política

Veneçuela

La UE acorda no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Maduro

Els vint-i-set argumenten que no poden “comprovar la seva victòria electoral” per l’opacitat dels comicis

Els països europeus descarten, per ara, imposar noves sancions al país sud-americà

Els ministres d’afers exteriors de la Unió Europea (UE) han coincidit aquest dijous en no reconèixer la “legitimitat democràtica” de Nicolás Maduro com a president de Veneçuela perquè no poden “comprovar la seva victòria electoral”.

L’alt representant de la UE, Josep Borrell, ho ha anunciat aquest dijous després que els vint-i-set hagin assumit que ja no rebran les actes electorals de les autoritats veneçolanes per contrastar els resultats. “Hem demanat les actes una i altra vegada, però, un mes després, no hi ha esperança que Maduro les presenti, és molt tard per a això”, ha dit el cap de la diplomàcia europea. “Serà el president de facto, però no té legitimitat democràtica perquè els resultats no es poden verificar”, ha afirmat Borrell en la roda de premsa posterior a la reunió dels titulars d’Exteriors comunitaris.

El consell informal d’Exteriors, però, no ha arribat a un acord per reconèixer com a guanyador de les eleccions veneçolanes el principal candidat opositor, Edmundo González Urrutia. Fonts diplomàtiques espanyoles han avançat a l’agència Efe que “hi ha hagut consens en què no es reconeixerà la victòria de Maduro, però no així per al reconeixement de l’oposició”. Segons les mateixes fonts, els vint-i-set han decidit apostar per “intensificar el diàleg amb actors regionals, especialment amb Brasil i Colòmbia, i per fer tot el possible per preservar la integritat física i els drets civils i polítics dels membres de l’oposició”.

Tampoc hi ha hagut una posició comuna sobre la possibilitat d’ampliar les sancions a Veneçuela, que ja afecten 55 personalitats polítiques del país”. Borrell ha justificat que imposar ara “més sancions personals implicaria” dirigir-les directament “als màxims responsables polítics”, com el mateix Maduro. Els vint-i-set han optat per instar el govern chavista a negociar amb l’oposició per fer una “transició” que comporti una “restauració de la democràcia”. “Estats membres han decidit veure com es desenvolupen els esdeveniments després de les manifestacions d’avui i la manera com el govern busca alguna mena de negociació” abans de considerar noves sancions a la cúpula política del país, ha afegit Borrell.

“Dervergonyit”

El ministre d’Exteriors veneçolà, Yván Gil, ha reaccionat amb duresa a la decisió dels vint-i-set de no reconèixer Maduro com a guanyador de les eleccions i ha carregat contra Borrell.

“El desvergonyit Borrell, el mateix que porta anys duent al caire del col·lapse a la UE, el que s’agenolla davant la massacre i genocidi a Palestina i el que va fracassar promovent un pallasso com [l’opositor veneçolà Juan] Gauidó a Europa, ara pretén ignorar les institucions democràtiques de Veneçuela”. “El seu nou Guaidó també ha fracassat”, ha dit en al·lusió al candidat opositor González Urrutia.l

Gil ha assegurat que al seu país, d’on van fer fora “els imperis europeus a sang i foc”, els “importa un rave els seus comentaris”. “Aquí va triomfar la Constitució i la democràcia. Dediqui els seus últims dies en el càrrec a assumir totes les derrotes que ha recollit, deixi’ns en pau, prou de tanta ingerència”, ha reblat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.