Europa
L’ús del condó cau de manera “alarmant” entre els joves europeus, segons l’OMS
Almenys un terç dels adolescents afirma no haver utilitzat mai el preservatiu
La tendència multiplica l’exposició a malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats
Un informe urgent de l’oficina europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) alerta que l’ús dels preservatius entre els adolescents europeus ha decaigut de manera “alarmant” en l’última dècada. L’agència sanitària de les Nacions Unides adverteix que l’augment de les relacions sexuals sense protecció multiplica el risc d’infeccions de malalties de transmissió sexual i embarassos no desitjats.
L’estudi revela que entre el 2014 i el 2022 els nois en edat escolar que havien utilitzat el condó a l’última relació sexual va baixar del 70% al 61%, i del 63% al 57% en el cas de les noies. A més, almenys un terç dels adolescents va afirmar que no havia fet servir mai el preservatiu o la píndola anticonceptiva, una dada que es manté estable des de 218. Tampoc va variar significativament la proporció d’adolescents que van prendre la píndola a l’últim coit, que es va mantenir al voltant del 26% entre 2014 i 2022.
La recerca revela que les diferències socioeconòmiques influeixen a l’hora de prendre precaucions en les relacions sexuals. Els adolescents de famílies amb ingressos més baixos són més reticents a posar-se el preservatiu o prendre la píndola que els joves més benestants, el 33% enfront del 25%, respectivament. Aquestes dades es basen en enquestes a més de 242.000 joves de quinze anys de 42 països del 2014 al 2022.
El document conclou que cal emprendre amb urgència intervencions específiques “per abordar aquestes tendències preocupants i promoure pràctiques sexuals més segures entre els joves”.
El director de l’OMS a Europa, Hans Henri P. Kluge, ha reconegut que les conclusions de l’informe són “desconcertants”, però “no són sorprenents”. “L’educació sexual integral adequada a l’edat continua sent desatesa en molts països, i on està disponible, cada vegada ha estat més atacada en els últims anys sota la falsa premissa que fomenta la conducta sexual”, ha lamentat. “Estem collint el fruit amarg d’aquests esforços reaccionaris. I el pitjor està per venir, tret que els governs, les autoritats sanitàries, el sector educatiu i altres actors essencials reconeguin realment les causes arrels de la situació actual i prenguin mesures per rectificar-la”, ha assenyalat.
Kluge ha defensat que “dotar els joves dels coneixements adequats, en el moment oportú condueix a resultats de salut òptims relacionats amb un comportament i opcions responsables”.