Societat

Itàlia

Recuperen el cos del magnat britànic Mike Lynch del iot enfonsat a Sicília

Els submarinistes italians ja han rescatat cinc del ‘Bayesian’

Continua la cerca del sisè desaparegut en el naufragi

Els submarinistes dels bombers italians han recuperat aquest dijous el cinquè cadàver atrapat al iot de luxe Bayesian, que es va enfonsar dilluns davant la costa de Sicília. La víctima ha estat identificada com l’empresari tecnològic britànic Mike Lynch, segons mitjans italians.

Els bussejadors continuen la cerca de la sisena persona que havia desaparegut després del naufragi del veler. Segons la televisió pública italiana Rai, l’última persona que encara no ha estat localitzada és la filla de Lynch, Hannah, de divuit anys.

Ahir a la tarda ja van ser traslladades a terra i identificades les restes del banquer britànic Jonathan Bloomer i la seva dona, Elizabeth, i l’ advocat nord-americà Chris Morvillo i la seva esposa, Nada. A més, els submarinistes van veure un cinquè cos, el de Mike Lynch, en una de les cabines del iot, però no l’han pogut extreure fins avui. Una altre cadàver, el del cuiner Recaldo Thomas, ja va ser recuperat i identificat dilluns.

L’última persona desapareguda podria estar en una de les sales que encara no han estat inspeccionades. La fondària a la que es troba el derelicte, a cinquanta metres, i els estrets espais per on s’han de moure els bussejadors compliquen les tasques de cerca i rescat.

En el dispositiu hi participen una trentena dels quals onze són especialistes en espeleologia i vuit utilitzen mescles amb gas nitrox, que permet estades més prolongades a gran profunditat. A més, un robot submarí de la Guàrdia Costera enregistra imatges i vídeos a efectes d’investigació.

El Bayesian va bolcar la matinada de dilluns davant el litoral de Porticello, a la zona de Palerm, enmig d’una forta borrasca i es va enfonsar en pocs segons. Quinze de les 22 persones a bord –dotze passatgers i deu tripulants– van poder ser rescatades amb vida.

El creuer del Bayesian va ser organitzat per Lynch, de 59 anys, un influent magnat de la informàtica al Regne Unit que havia arribat a rebre el sobrenom del Bill Gates britànic. Amb estudis de Física, Matemàtiques i Bioquímica a la Universitat de Cambridge, Lynch havia creat diverses empreses de programari de reconeixement i va fundar la companyia tecnològica Autonomy el 1996. El 2011 va vendre aquesta empresa al gegant de la informàtica Hewlett Packard (HP) per onze milions de dòlars (uns 9.943 miliones d’euros), una venda amb la que es va embutxacar guanys de 800 milions de dòlars (uns 723 milions d’euros). L’operació també li va valer un llarg procés judicial del qual va ser absolt el passat juny. HP va denunciar “greus irregularitats comptables” a Autonomy i va acusar Lynch de disset càrrecs –posteriorment reduïts a quinze–, com frau i conspiració. Lynch, que va ser extradit als EUA al maig de 2023 i va arribar a passar més d’un any en arrest domiciliari a San Francisco a l’espera de Judici, s’enfrontava a una pena de 25 anys de presó en el cas que hagués estat declarat culpable.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.