Política

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Zapatero ja va viure un salt de Montilla des d’un ministeri a ser president però la sintonia entre els líders del PSOE i del PSC és ara total

La conferència de presidents autonòmics, el Consell de Política Fiscal i Financera i les bilaterals no tenen enigma de la cadira buida

Igual que Castells amb Solbes i Salgado el 2009, el finançament convoca ara Romero i Montero

Aleix Clarió, assessor en comunicació digital del president Carles Puigdemont, guarda una fotografia del convuls agost del 2017 que és un tresor periodístic. Pedro Sánchez, aleshores líder de l’oposició, vesteix pantalons texans i mànigues de camisa i acarona Puigdemont –amb corbata negra de dol– amb el braç dret al Saló de Sant Jordi davant la mirada de Pere Martí minuts abans de participar en la manifestació sota el lema No tinc por pels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. Set anys després d’una postal que cada dia que passa sembla més disruptiva, Sánchez suma ja sis anys com a president del govern espanyol, va visitar el Palau de la Generalitat el 24 de juliol per reunir-se amb Pere Aragonès i ara sap que quan hi torni hi trobarà un dels homes amb qui més química ha tingut en la seva biografia política de resistència. Si bé José Luis Rodríguez Zapatero ja va viure el salt de José Montilla des d’un ministeri –el d’Indústria (2004-2006)– a ser president de la Generalitat (2006-2010) i va cohabitar amb ell durant quatre anys, la sintonia entre els actuals líders del PSOE i del PSC és total pel vincle forjat al Consell de Ministres durant la gestió de la pandèmia i supera tot precedent de fil amic entre La Moncloa i la Generalitat.

Si Sánchez compleix la seva paraula d’esgotar la legislatura, ell i el president Illa afronten una cohabitació de tres anys fins al juliol del 2027 totalment inèdita perquè la Generalitat té per primera vegada un govern socialista monocolor. Amb Illa de president català, Sánchez no només hi guanya cohabitar amb un amic després d’un mandat en què ha coincidit amb dos presidents independentistes, Quim Torra (2018-2020) i Pere Aragonès (2021-2024), sinó el triomf d’una aposta personal des que el perd de ministre de Sanitat el gener del 2021 i el sorgiment d’un baró de fidelitat contrastada que pot esdevenir l’antagonista que el manxec Emiliano García Page no tenia ara que la nòmina de presidents socialistes autonòmics es limita a ell, l’asturià Adrián Barbón i la navarresa María Chivite.

Cita de presidents a la tardor

Amb el finançament singular com a plat fort del curs polític, La Moncloa preveu convocar una conferència de presidents autonòmics a Cantàbria en una data per concretar de la tardor. Després de veure com Quim Torra es connectava durant la pandèmia a totes les conferències telemàtiques però no va acudir a la cita presencial del juliol del 2020 a San Millán de la Cogolla (La Rioja) i com Aragonès es va absentar a la cimera de Salamanca el juliol del 2021 i va dubtar fins al final ser a la de La Palma el 2022, Sánchez ja sap des d’ara que gràcies a Illa l’enigma de la cadira catalana buida desapareix en qualsevol cita multilateral. I això significa per a La Moncloa no haver de patir per absències per sorpresa perquè es dona per descomptada la presència dels consellers del ram en les bilaterals i de la consellera d’Economia Alícia Romero als Consells de Política Fiscal i Financera.

El nou canal Romero-Montero

El protagonisme del nou model de finançament singular com a lubricant de les legislatures al Parlament i al Congrés, de fet, inaugura un canal preferent entre Alícia Romero i la vicepresidenta i titular d’Hisenda, María Jesús Montero. L’últim sistema de finançament autonòmic es va aprovar el 2009 gràcies a la química entre el conseller del PSC Antoni Castells i els vicepresidents Pedro Solbes i Elena Salgado i, després del quadrienni de desistiment de Mariano Rajoy a l’hora de no fer res amb un model que caducava el 2014 tot i tenir majoria absoluta, la història convoca ara Romero i Montero per actualitzar el que acumula deu anys de demora.

Paneque i Puente per Rodalies

Tot i que el president Illa no necessita mediadors perquè té fil directe amb Sánchez des de l’any de pandèmia compartit al Consell de Ministres, per sota de tots dos les interlocucions citen el conseller de Presidència, Albert Dalmau, amb el ministre de la Presidència i Justícia, Félix Bolaños, que degut a la seva segona cartera també tindrà dossiers compartits amb el socialcristià Ramon Espadaler. El diàleg que fins ara tenia la republicana Ester Capella a Territori sobre l’habitatge amb la ministra Isabel Rodríguez i sobre Rodalies amb Óscar Puente (Transports) recau ara en la dona forta del govern, Sílvia Paneque, macroconsellera de Territori i Habitatge i Transició Ecològica. Paneque i Puente estan ara condemnats a completar el traspàs de Rodalies sabent que la llunyania ideològica ja no pot ser una coartada per a demores addicionals.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.