sequera
Els principals embassaments perden 35 hm³ en un mes i mig
L’endemà de Sant Joan, els embassaments de les conques internes arribaven al seu màxim de reserves després de les pluges primaverals, amb 258 hm³ i un 37,1%. Fora de context, això és molt poca aigua perquè suposa l’escenari d’alerta per sequera, però, tenint en compte que el 9 de març s’havia tocat fons amb només 100 hm³, el 14,4%, la zona més poblada del país, que s’abasta pels embassaments dels rius Ter i Llobregat, va poder sortir de l’emergència, primer, i de l’excepcionalitat, després, per encarar l’estiu amb garanties de subministrament. Però això no pot fer oblidar la crisi hídrica que pateix el país perquè per Sant Joan es van acabar les precipitacions importants i a 13 d’agost els pantans ja han perdut 35 hm³ i se situen al 32%. Als embassaments del Ter i Llobregat se n’han perdut 33 i avui se situen al 34%, més de cinc punts per sota del 39,3% assolit l’endemà de Sant Joan.
Els dotze municipis que abasta el pantà de Darnius-Boadella continuen en emergència i avui l’embassament té 12,7 hm³ (20,8%), quan per Sant Joan en tenia 14 i se situava al 24%. La mateixa situació greu en què es troben al sud els municipis de Riudecanyes i Duesaigües, perquè el pantà que els abasta no té ni un hm³ en reserva i està a l’1,7% de capacitat. Que la sequera tornarà a posar contra les cordes el país d’aquí a mig any si no plou aquesta tardor ho evidencia que cinc unitats hídriques més continuen en excepcionalitat: Empordà, aqüífer Fluvià-Muga, aqüífer Carme-Capellades, Anoia-Gaià i Prades-Llaberia.
La sequera és persistent en bona part del país si mirem els municipis que no estan connectats a les grans xarxes d’abastament. L’última setmana de juliol, el govern en funcions resolia 2,5 milions en més de 90 ajuts corresponents al 2023 per al transport d’aigua en camions cisterna i per a l’execució d’obres d’emergència per a aquestes poblacions que depenen de pous propis. La majoria dels ajuts eren per cofinançar la portada d’aigua en camions (68), 20 s’atorgaven per a obres urgents i 11 més per a les dues actuacions simultàniament. Rebien 100.000 euros Botarell, Cabrera d’Anoia, Castellbell i el Vilar, el Consorci d’Aigües Costa Brava-Girona, Mediona, Riudecols, Sant Quirze Safaja, i ajuts superiors als 80.000 euros Alforja, Castellcir, l’Espluga de Francolí, Sant Feliu de Codines, Torrelavit i Vallirana. La resta de beneficiaris són Aiguamúrcia, Albiol, Arbeca, Artesa, Baix Pallars, Bellver, la Bisbal del Penedès, les Borges del Camp, Bossòst, Bot, Cabacés, Cadaqués, Calonge de Segarra, Castell de l’Areny, Castell de Mur, Cistella, Coll de Nargó, Collsuspina, Conca de Dalt, Darnius, Fígols, Figuerola del Camp, Flix, Forès, Gallifa, Gelida, Godall, Granera, Isona i Conca Dellà, la Bisbal de Falset, la Palma d’Ebre, les Piles de Gaià, la Llacuna, Llimiana, Marçà, Margalef, Masllorenç, Mieres, Miralcamp, Monistrol, Montagut i Oix, Navès, Nulles, Odèn, Orpí, Passanant i Belltall, Piera, Pira, el Pont de Suert, Pontons, Pontós, Pujalt, Riudecanyes, Riudoms, Rubió, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Esteve de Sarga, Sant Jaume de Llierca, Sant Martí d’Albars, Sant Pau de Segúries, Sant Pere Sallavinera, Sant Quirze de Besora, Santa Margarida de Montbui, Santa Pau, Sarral, Sarroca de Bellera, Saus, Camallera i Llampaies, Savallà del Comtat, Susqueda, Tordera, la Vajol, la Vall de Boí, la Vall de Cardós, Vallgorguina, Vandellòs, Vidrà, Vilanova de Meià, Vilanova de Prades, Vilanova de Sau i la Vilella Baixa.