Política

política

Pren possessió el govern d’Illa per afrontar “la tercera gran transformació” en democràcia

El president lloa la «competència provada» dels nous membres de l’executiu, que situa en un context de «canvi d’època» a l’Estat i a Europa

Albert Dalmau, Alícia Romero, Núria Parlon i Sílvia Paneque conformaran el nucli dur

Illa proclama que la llengua és la “columna vertebral de la nació catalana”

Salvador Illa ja té el govern constituït. Els 16 consellers del nou executiu socialista han pres possessió aquest matí en un acte sobri i breu al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, en què han promès el càrrec «d’acord amb la llei», després que el nou secretari de govern, Javier Villamayor, hagi llegit el decret de nomenament que publica avui el DOGC. «Prometeu complir fidelment d’acord amb la llei les obligacions del càrrec que assumiu al servei de Catalunya i amb lleialtat al president de la Generalitat de Catalunya?», és la pregunta a què tots han respost afirmativament.

Illa, que ha entrat al saló amb El Cant de la Senyera de fons, l’ha descrit com un govern «transversal» i representatiu «territorialment i socialment», i ha lloat la «competència provada», les trajectòries professionals «acreditades», la independència de criteris i els valors comuns socialdemòcrates i d’humanisme cristià com a «denominadors comuns» dels seus membres, si bé ha dit que la seva veritable «pedra angular» és la vocació de servei públic i la «confiança» per transformar. En aquest sentit, ha insistit que el govern haurà d’afrontar el que ell anomena «la tercera gran transformació de Catalunya» des de la fi del franquisme, després de la recuperació de la Generalitat i l’Estatut impulsat pel tripartit. El president, que ha emmarcat l’acte «en un context de canvi d’època» i en una Catalunya que ubica dins «l’Espanya plurinacional i una Europa d’horitzó federal», ha refermat que serà un govern que partirà de l’anàlisi i la reflexió per buscar consensos, i que prendrà decisions «no a la lleugera, però tampoc eternitzant les coses». «Assumirem la nostra responsabilitat en tot moment en recerca del bé comú», ha conclòs. Illa, que ha tornat a lloar el traspàs «modèlic» del govern sortint, ha refermat així que la seva «obsessió» és que sigui un govern «per a tothom», que treballarà de manera col·legiada i que «honorarà» els compromisos contrets.

Albert Dalmau, el nou número 2 del govern, com a conseller de la Presidència, és el primer que ha promès, i l’han seguit Alícia Romero, com a consellera d’Economia, i Núria Parlon, d’Interior, que com a titulars dels departaments amb més pes formaran part segurament del nucli dur més polític i proper a Illa, juntament amb Sílvia Paneque, responsable de la nova macroàrea de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, que a més farà les funcions de portaveu. L’executiu també està format per tres consellers amb passat convergent, com Ramon Espadaler, de Justícia; Miquel Sàmper, d’Empresa i Treball, i Jaume Duch, d’Acció Exterior. Les principals àrees de serveis públics estan ocupades per tres dones: Olga Pané a Salut; Esther Niubó a Educació i Mònica Martínez Bravo a Drets Socials. Núria Montserrat és la nova consellera d’Universitats; Òscar Ordeig, el d’Agricultura; Eva Menor, la d’Igualtat i Sònia Hernández Almodóvar, la de Cultura. Berni Álvarez és el titular de la nova conselleria d’Esports -a «demanda del sector», ha justificat Illa-, i Francesc Xavier Vila, el de Política Lingüística, com a part dels acords amb ERC, però també perquè la llengua «és la columna vertebral de la nació catalana», segons ha proclamat Illa.

L’acte, presidit també pel president del Parlament, Josep Rull, ha comptat amb la presència a primera fila del ministre Jordi Hereu i el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, a més dels membres del govern sortint i representants dels grups parlamentaris. A partir d’ara, i al llarg de tot el dia, tindran lloc les habituals fotos de traspassos de carteres, començant pel nou conseller de la Presidència, Albert Dalmau, que el rebrà de la vicepresidenta sortint, Laura Vilagrà. No hi ha cap vicepresident nomenat per a aquesta legislatura. Com a responsable fins ara d’Esports, Vilagrà també entregarà el relleu tot seguit al nou conseller nomenat en la matèria, Berni Álvarez. El traspàs de la cartera d’Economia, de Natàlia Mas Guix a Alícia Romero, també tindrà lloc de manera extraordinària aquest migdia al Palau de la Generalitat, tot i que la seu del departament és al Districte Administratiu de la Zona Franca, fet que prova el pes polític que tindrà. La resta de traspassos tindrà lloc als respectius departaments.

A més de la creació dels dos nous departaments de Política Lingüística i d’Esports, el decret de reestructuració que publica avui el DOGC preveu diversos canvis en la denominació de la resta de departaments. Economia i Hisenda passa a dir-se Economia i Finances; el d’Interior serà d’Interior i Seguretat Pública; el de Justícia, Drets i Memòria passa a ser de Justícia i Qualitat Democràtica; el de Territori passa a ser de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. El d’Educació passa a denominar-se d’Educació i Formació Professional. El d’Igualtat i Feminismes passa a ser d’Igualtat i Feminisme. El d’Acció Exterior i Unió Europea ara es capgira per ser d’Unió Europa i Acció Exterior. El de Drets Socials passa a dir-se de Drets Socials i Inclusió. I el d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural recupera la denominació clàssica d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.