Política

guerra a gaza

Hamàs tria a Yahya Sinwar cap del buró polític en substitució del mort Haniyeh

El líder islamista ha eludit ser atrapat en diverses ocasions des d’octubre, movent-se entre l’àmplia xarxa de túnels subterranis del grup

El moviment islamista Hamàs ha triat al cap del grup dins de la Franja de Gaza, Yahya Sinwar, com a màxim líder del buró polític, en substitució d’Ismail Haniyeh, assassinat fa una setmana a Teheran en un atac atribuït a Israel.

Sinwar representa la línia més dura i bel·ligerant del grup, considerat el cervell dels atacs del 7 d’octubre i l’home més buscat per Israel des de llavors.

Sinwar era tècnicament el ’número dos’ del grup –només darrere de Haniyeh que vivia a Qatar i s’encarregava de les relacions diplomàtiques–, però era qui realment controlava les decisions importants del grup, conjuminant poder en les branques política i militar.

La seva elecció, contra tot pronòstic, al capdavant del buró polític, confirma el canvi estratègic del grup que ell mateix va impulsar des de dins de Gaza, en el qual el vessant militar ha fagocitat a la política. De fet, va ser el vessant militar –representat per ell i Mohamed Deif– la que va planejar l’atac del 7 d’octubre, i la branca política, inclòs Haniyeh, només es va assabentar quan el pla estava avançat.

També Sinwar ha estat qui tenia l’última paraula, sempre amb postures dures, en les converses per a aconseguir un alto el foc, que van fracassar per enèsima vegada la setmana passada, encara que Haniyeh, de tarannà més pragmàtic i diplomàtic, exercís com a cap negociador.

Tant el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, com a líders militars, s’han referit a Sinwar des que va començar la guerra com un “home mort errant”, però el líder islamista ha eludit ser atrapat en diverses ocasions des d’octubre, movent-se entre l’àmplia xarxa de túnels subterranis del grup.

L’Exèrcit israelià va oferir al desembre 400.000 dòlars als gazians perquè informessin sobre el seu parador, en fulls llançats per aire tant a Gaza com en Khan Yunis, on les tropes van envoltar una de les seves residències, sense rastre d’ell.

Actualment, Sinwar és el membre de Hamàs més buscat, pel qual més diners s’han arribat a oferir, només seguit de Mohamed Deif, cap militar de les Brigades al Qasam –braç armat de Hamàs–, a qui Israel va matar en un atac en Mawasi el passat 13 de juliol.

Parador ignorat

Poc se sap d’ell des de l’inici de la guerra. L’ostatge Yocheved Lifshitz, de 85 anys, alliberada al cap de dues setmanes de la seva captivitat, va indicar que Sinwar va visitar a diversos segrestats retinguts en un túnel pocs dies després de l’atac i els va dir en un correcte hebreu que allà es trobaven segurs.

Va ser sentenciat a quatre cadenes perpètues per Israel en 1989 per planejar el segrest i assassinat de dos soldats israelians i quatre palestins “col·laboracionistes” al capdavant dels serveis de seguretat de Hamàs, però va ser alliberat en 2011 com a part d’un bescanvi de 1.047 presos palestins per la devolució del soldat israelià Gilad Shalit.

Nascut en Jan Yunis, bastió de suport palestí a l’organització dels Germans Musulmans, Sinwar va ser arrestat per primera vegada per Israel en 1982, amb 19 anys, per “activitats islàmiques”, època en la qual es va guanyar la confiança del fundador de Hamàs, el xeic Ahmed Yassin.

Dos anys després de la fundació de Hamàs en 1987, Sinwar va crear la temuda divisió de seguretat interna del grup, Al Majd, guardiana de la “moralitat islàmica”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.