Política

bangladesh

El president dissol el Parlament a petició dels líders estudiantils

Els responsables de la revolta contra el govern de Hasina havine amenaçat d’endurir les seves accions si no es deixava inoperativa la cambra

El president de Bangladesh, Mohammed Shahabuddin, ha anunciat aquest dimarts la dissolució del Parlament i ha donat així via lliure a la formació d’un govern interí, l’endemà de la renúncia i fugida del país de la fins dilluns primera ministra, Sheikh Hasina. La dissolució ha estat anunciada per l’oficina del president en un comunicat, després de diverses setmanes de violentes protestes als carrers que s’han saldat amb la dimissió de Hasina i en les quals han mort més de 400 persones.

“Com a resultat de la reunió del president Shahabuddin amb els caps de les tres forces de defensa, diferents líders polítics, representants de la societat civil i líders d’Estudiants Contra la Discriminació, el Parlament ha estat dissolt”, es llegeix en el comunicat.

Shahabuddin ha complert, així, amb l’ultimàtum dels líders de les protestes estudiantils, que van desembocar en el caos actual i la dimissió de Hasina després de tornar-se violentes a mitjan juliol, i que havien posat com a límit les 15.00 hora local per dissoldre el Parlament, o enduririen el seu programa.

Aquesta mesura era un requisit fonamental per a permetre la formació d’un govern interí, tal com va anunciar dilluns el cap de l’exèrcit de Bangladesh Waker-Uz-Zaman, en una declaració en la qual va confirmar la renúncia de l’exprimera ministra i la seva sortida del país.

Encara es desconeix la composició del nou govern temporal, tot i que els líders estudiantils han proposat el premi Nobel de la Pau, Muhammad Yunus, com a assessor principal del gabinet, amb el beneplàcit del guardonat. El govern interí tindrà la prioritat de restablir la situació de llei i ordre als carrers, després que el país visqués dilluns la seva jornada més letal des de l’inici de les protestes estudiantils, que van començar fa un mes per exigir l’anul·lació d’un sistema de quotes a l’ocupació pública i van acabar demandant la renúncia de Hasina després de la brutal repressió de les manifestacions.

Almenys 99 persones han mort en l’última jornada, segons un balanç elaborat per Efe, durant violents enfrontaments que s’han saldat amb la crema de diversos edificis de membres de la Lliga Awami i de les oficines del partit. Això eleva per sobre de 400 la xifra de morts des del seu començament, a principis de juliol.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.