rússia
El Kremlin reconeix que entre els alliberats hi havia espies dels serveis secrets russos
El portaveu presidencial no ha volgut comentar perquè s’ha inclòs Pablo González
El Kremlin ha reconegut aquest divendres que entre els vuit presos russos intercanviats amb els EUA i diversos països europeus hi havia espies dels serveis secrets, intercanvi que es produeix enmig d’un aparent intent de rebaixar la tensió diplomàtica de cara a unes futures negociacions de pau per a l’arranjament de la guerra a Ucraïna.
El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha reconegut en roda de premsa que un dels alliberats, Vadim Krásikov, és un membre del Servei Federal de Seguretat (FSB), però que altres tres també eren agents encoberts o de l’espionatge militar rus.
A més, ha justificat la rebuda d’herois que els va obsequiar anit Putin: “És molt important. És un homenatge a aquelles persones que serveixen al seu país i que, després de proves molt difícils, gràcies al dur treball de moltes persones, van poder tornar a la pàtria”.
L’amic dels guardaespatlles de Putin
Krásikov, al qual Putin va abraçar en descendir de l’escaleta de l’avió després d’aterrar a Moscou, va ser company de diversos guardaespatlles del president.
Va ser “integrant del grup d’elit ’Alfa’ del FSB, en el qual va servir amb alguns membres del cos de seguretat del president. Per descomptat, ells li van donar la benvinguda anit”, ha explicat Peskov.
En declaracions a la premsa occidental, Putin ha defensat l’assassinat perpetrat per Krásikov en afirmar que havia complert amb el seu deure patriòtic en eliminar a un criminal vinculat amb la guerrilla separatista txetxena.
Krásikov havia de ser intercanviat el febrer passat pel mort líder opositor rus, Aleksei Navalni, però Putin va torpedinar en l’últim moment el bescanvi, segons els col·laboradors del polític.
Peskov també ha apuntat, sense donar noms, que un altre dels alliberats era un agent del servei d’intel·ligència militar (GRU). “Els americans van intentar pressionar a aquest agent del GRU (...) Van trobar aquí al pare. Va haver-hi una conversa telefònica. El pare, contra el que esperaven, li va dir al seu fill que ho estava fent tot bé”, ha assenyalat.
Espies encoberts hispanoparlants
El Kremlin també ha reconegut que la parella formada per Artem Dulcev i Anna Dulceva, que van admetre abans de ser alliberats a Eslovènia els càrrecs d’espionatge, eren “agents encoberts”.
Peskov ha explicat que Moscou va decidir incloure’ls en l’intercanvi, perquè “existia l’amenaça real de privació de la pàtria potestat, si seguien allí”. Els seus dos fills “ni tan sols sabien qui és Putin (...), van descobrir que eren russos només quan l’avió es va enlairar d’Ankara. Abans d’això, no sabien que eren russos i estaven relacionats amb el nostre país”, ha dit.
El Kremlin no explica inclusió de González
Al seu torn, el Kremlin ha declinat explicar el motiu de la inclusió en la llista de canviats al periodista espanyol d’origen rus, Pablo González, que va arribar anit a Moscou després de gairebé dos anys i mig empresonat a Polònia per espionatge. “El motiu de la inclusió i aquests detalls no poden ser objecte de discussió pública”, ha respost Dmitri Peskov, portaveu presidencial, a una pregunta d’Efe.
Nét d’un nen de la guerra, el reporter de 42 anys, que va col·laborar amb l’agència Efe entre altres mitjans, va néixer a Moscou en 1982 com Pável Rubtsov, però es va traslladar a Espanya on va adoptar el nom de Pablo González.
El govern polonès ha afirmat aquest divendres que va deixar en llibertat a González per ser “un membre lleial de l’OTAN, un aliat lleial dels Estats Units”, després del que la investigació oberta contra l’espanyol, al qual va titllar d’“espia amb doble ciutadania”, va quedar arxivada.
González portava empresonat dos anys i cinc mesos a la presó preventiva baix sospita d’espionatge en favor de Rússia, encara que Varsòvia mai va presentar càrrecs contra ell.