Política

veneçuela

Maduro trasllada al Suprem la polèmica pel recompte

Els EUA adverteixen el govern veneçolà que se’ls “acaba la paciència” amb la tardança a publicar les actes electorals

Tres dies després de la seva contestada reelecció com a president de Veneçuela i enmig de fortes pressions internes i externes per fer públiques les actes de votació, Nicolás Maduro ha traslladat a la justícia la polèmica sobre els resultats presentant un recurs davant la Sala Electoral del Tribunal Suprem en què demana aclarir “tot el que s’hagi d’aclarir” amb relació als comicis de diumenge, en què va proclamar la seva victòria malgrat les denúncies de frau de l’oposició

El líder bolivarià ha fet aquest pas després de dos dies de protestes a diverses regions de Veneçuela, que han desembocat en més d’un miler de detinguts, segons dades facilitades aquest dimecres pel fiscal general del país sud-americà, Tarek William Saab. Per la seva banda, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) insisteix que el seu candidat, Edmundo González Urrutia, va guanyar per un marge “aclaparador” i ha creat una pàgina web amb les actes electorals que –segons afirmen– demostren aquesta victòria.

Per Maduro, aquesta exigència de la PUD suposa l’“intent més criminal d’assalt al poder ” que s’hagi vist mai i que constitueix “un complot global contra Veneçuela” que busca expulsar-lo de la presidència, a on va arribar el 2013, després de la mort del seu antecessor, Hugo Chávez.

Els EUA han advertit aquest dimecres que se’ls està “acabant la paciència” esperant que les autoritats veneçolanes publiquin les actes de votació que certifiquin el triomf de Maduro, proclamat dilluns passat pel Consell Nacional Electoral (CNE) del país, pel 51,2% dels vots.

Segons la portaveu de Departament d’Estat nord-americà Vedant Patel, “cada vegada són més els països” que reclamen al CNE que publiqui les actes de votació i ha remarcat que hi ha observadors electorals independents que han arribat a la conclusió que els comicis de diumenge “no poden considerar-se democràtics”, en referència al comunicat publicat pel Centre Carter, organització convidada per Caracas per supervisar la jornada electoral.

L’Organització d’Estats Americans, amb seu a washington, té previst reunir-se aquest dimecres en sessió extraordinària per abordar la crisi veneçolana.

L’ONU, la Unió Europea, els EUA, el Brasil, Colòmbia, Xile, Mèxic, Argentina i l’Estat espanyol, entre d’altres, han exigit la publicació de les actes electorals. A aquesta crida s’hi han afegit aquest dimecres els ministres d’Afers Estrangers del G7. En un comunicat conjunt, els representants diplomàtics reclamen també “la màxima moderació al país i una solució pacífica i democràtica” a la crisi en què està immers.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.