Política

política

Sánchez fa seu el preacord amb ERC amb “passió” i hi veu el rumb a l’estat federal

No ho havia ni esmentat en cinc torns de pregunta precedents, però en el sisè i últim, quan ell sabia que ja no hi hauria repregunta possible, Pedro Sánchez va dibuixar l’horitzó de l’estat federal a partir del preacord del PSC i ERC per investir Salvador Illa sobre la base d’un model de finançament singular similar al concert. “Estem fent un pas en la federalització de l’estat autonòmic, és inqüestionable”, va afirmar el president espanyol en la tradicional roda de premsa de balanç del curs a La Moncloa. En un nou exercici d’escapisme per evitar entrar en el fons de l’acord i aclarir per què el concert que fins fa quinze dies era rebutjat pel PSOE i denunciat com a inviable econòmicament ara de cop és desitjable, Sánchez no va dissimular l’eufòria per segon dia i es va limitar a fer seu el preacord i a lloar que ERC posi per escrit el compromís de solidaritat amb la resta de comunitats. “És un magnífic preacord que jo defenso i a més ho faig amb passió. És bo per a Catalunya i bo per a Espanya. Estem assentant les bases, no només de la normalització, sinó de la resolució d’un dels principals problemes territorials que ha viscut Espanya”, va lloar Sánchez. “Em sembla molt important que un partit independentista es comprometi amb la solidaritat interterritorial”, va reblar tot enaltint el paper d’ERC des de la moció de censura del juny del 2018.

A l’hora de defugir dir en públic què en pensa, de l’abast real de l’acord i de la seva literalitat –la ministra María Jesús Montero (Hisenda) continua desapareguda i l’ordre al PSOE i el PSC és callar fins que divendres a les vuit del vespre els 8.700 militants d’ERC ja hagin votat en la consulta vinculant en què s’omet el nom d’Illa–, Sánchez va mirar pel retrovisor per comparar-se amb José María Aznar i el seu pacte del Majestic del 1996. “Si Aznar transfereix el 30% de l’IRPF a Catalunya, això és pacte d’estat i és per la unitat d’Espanya. Ara, ho fem nosaltres i es trenca Espanya”, va ironitzar. I va invocar la conferència que Alberto Núñez Feijóo va dictar el 2016 al Cercle d’Economia quan era president gallec i abonava “el concert català” perquè “no és fàcil d’explicar que a Catalunya no se li doni quan el tenen bascos i navarresos”. “Feijóo va ser un visionari. «Defenso el concert per a Catalunya», deia. I no va dir ni «solidari»! I ara és un cop d’estat fiscal”, evocava Sánchez. I, lluny de témer la represàlia de Junts al Congrés si Illa és president, Sánchez exigia als de Míriam Nogueras que votin el pressupost estatal del 2025 i que al Parlament facin “oposició útil i constructiva”.

Page: “No sortirà”

A més del clam de les comunitats del PP –“és un cop d’estat fiscal [...] el socialisme és un fons voltor amb seu a Barcelona”, diu el valencià Carlos Mazón–, el més rebel contra el finançament singular és el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. “No em representa, el document, i no em vincula”, va desafiar. “Tractant-se d’Emiliano García-Page, la notícia seria que fes una roda de premsa per donar suport al govern”, etzibava Sánchez en l’atac més mordaç i directe que ha dedicat mai al díscol baró socialista manxec. “No tirarà endavant al Congrés”, avisa Page, aconseguint sembrar el dubte de si hi ha desobedients a l’hora de votar la reforma de la llei de finançament (Lofca), ja que al Congrés hi ha vuit diputats castellanomanxecs i per reformar una llei orgànica cal majoria absoluta de 176 vots. En el grup ja no hi ha la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, afí a Sánchez i rival interna de Page, que va deixar l’escó. Els vuit sota la lupa són: Cristina López (Ciudad Real), Sergio Gutiérrez (Toledo), Jesús Mayoral (Toledo), Emilio Sáez (Albacete), Isabel Iniesta (Albacete), Gonzalo Redondo (Ciudad Real), Luis Carlos Sahuquillo (Conca) i Alberto Rojo (Guadalajara).

Qui tampoc no celebra el preacord és el socialista català i actual president d’Aena, Maurici Lucena, que alerta que “defensarà els interessos d’Aena i els seus accionistes” després que el pacte PSC-ERC per investir Illa inclogui la creació de l’Autoritat Aeroportuària de Catalunya i el Consell Rector Aeroportuari de Catalunya, en substitució de l’actual comitè de coordinació aeroportuària.

LA FRASE

Feijóo és visionari. “Defenso el concert per a Catalunya.” No va dir ni “solidari”! I ara és cop d’estat fiscal
Pedro Sánchez
president espanyol

Junqueras evita pronunciar-se

L’expresident d’ERC Oriol Junqueras evita posicionar-se sobre el preacord que la direcció del partit ha assolit amb el PSC per investir Salvador Illa. A X, el republicà es limita a “entendre” els “dubtes” de la militància cap al grau de compromís dels socialistes amb allò signat. Després de mostrar “tot el respecte per la feina feta per l’equip negociador encapçalat per Marta Rovira i pel contingut del preacord”, Junqueras considera que en cas que s’aprovi, s’haurà d’anar “validant amb el desplegament de l’acord i retirar-se explícitament en cas d’incompliment”. Sí que es posicionen a favor del preacord Gabriel Rufián (“SÍ”, diu a X) i una vintena d’alcaldes d’ERC. El conseller nacional d’ERC Joan Puig, al seu torn, ha fet una queixa a la Comissió de Garanties del partit contra la pregunta i ha exigit incloure-hi el nom de Salvador Illa.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.