ÀSIA
La Xina reviu el matrimoni
El gegant asiàtic posa fi a un cicle de nou anys de declivi dels casaments amb 7,68 milions noves parelles legalitzades el 2023
El baix nombre de naixements preocupa les autoritats en un país on creix ràpidament l’envelliment de la població
El futur de la indústria relacionada amb els matrimonis dependrà de la força de l’economia xinesa
La Xina va registrar 7,68 milions de noves parelles casades el 2023, 845.000 més que l’any anterior, el que els analistes diuen que és un signe d’un repunt del casament després de la pandèmia. Segons el Ministeri d’Afers Civils del gegant asiàtic, en els primers nou mesos de l’any es van registrar 5,69 milions de matrimonis, un increment de 245.000 respecte del mateix període de l’any anterior. Aquest trencament de la tendència dels passats nou anys podria fer que el total anual superés els 7 milions per primera vegada des del 2021.
Entre els diversos factors que han contribuït a aquest repunt en els matrimonis hi ha, principalment, la demanda acumulada de matrimonis endarrerits a causa de la pandèmia, que ha estat un factor clau del fenomen. A més, l’Any del Drac, considerat de bona sort per tenir fills, ha incentivat moltes parelles a casar-se. La nova política implementada des del juny de l’any passat, que permet els matrimonis entre províncies, ha facilitat els registres, amb gairebé 200.000 matrimonis registrats sota aquesta normativa.
Malgrat tot, aquest augment en el nombre de matrimonis no garanteix una solució als problemes i desafiaments demogràfics que actualment té la Xina, que inclouen una taxa de natalitat en declivi i un ràpid envelliment de la població. L’any 2022, el nombre de matrimonis registrats va ser el més baix des dels anys setanta, amb només 6,83 milions, molt per sota dels 13,47 milions registrats el 2013. Aquesta disminució ha estat atribuïda a diversos factors, incloent-hi els alts costos de vida i les despeses que comporten els infants, així com un canvi en les prioritats de les generacions més joves, que posen menys èmfasi en els matrimonis tradicionals.
El fet que l’any passat la població de la Xina es va reduir per primera vegada en sis dècades va provocar advertències que el país passaria a tenir una població de sèniors tan gran com el Japó o Corea del Sud abans de poder-se equiparar a aquestes potències. Sota el govern de Xi Jinping, que va assolir el poder el 2012, Pequín ha impulsat una agenda social cada cop més conservadora que anima les dones a casar-se joves per tenir més fills, però entre el 2010 i el 2020 l’edat mitjana de les dones per casar-se per primera vegada va augmentar de 24 a gairebé 29 anys.
Pequín considera que el matrimoni és la base per augmentar la taxa de fecunditat, i algunes províncies ara ofereixen permís de matrimoni retribuït de fins a trenta dies per als nous casats. Malgrat els nombrosos incentius de governs regionals i nacionals, aquests no han aconseguit convèncer una generació de joves que s’enfronten a un rècord d’atur juvenil i a nous desafiaments econòmics a causa de les conseqüències de la pandèmia. Gràcies a l’envelliment de la població de la Xina, també hi ha menys persones en edat de casar-se per tenir fills cada any i, a més, moltes de les dones joves amb educació universitària sovint critiquen el matrimoni com una “institució patriarcal que oprimeix les dones”.
La recessió econòmica causada per la pandèmia d’aquests darrers anys ha afectat més la classe mitjana i els joves, i ha donat lloc a unes taxes d’atur elevades i una despesa de les llars baixes. Segons els experts, els consumidors més rics semblen estar més ben aïllats dels vents en contra macroeconòmics i s’espera que les empreses especialitzades en serveis de gamma alta o a mida surtin millor que les de baixes o les gammes mitjanes, en especial en un àmbit com és el de les bodes.
Abans de l’arribada de la pandèmia, els casaments eren un gran negoci a la Xina: la consultora xinesa Daxue Consulting estima que la indústria facturava al voltant de 3.600 milions de iuans (457 milions d’euros) el 2020. Tradicionalment, les parelles compraven joies d’or, decoració elaborada i reservaven els millors llocs de luxe que es podien permetre, però actualment les parelles opten per restringir molt més els pressupostos, amb una majoria de casaments que aspiren a paquets de poc més de 100.000 iuans (uns 12.700 euros).
Segons els representants d’aquesta indústria a la Xina, la gent actualment es mostra més inclinada a anar a un casament senzill i sense grans muntatges, tot i que, recorda, fa una dècada era habitual que les parelles gastessin milions de iuans. Les empreses paral·leles a aquesta indústria, com les de joieria, restauració i hoteleres, esperen que els propers anys la demanda torni als nivells previs a la pandèmia.
Alguns d’aquests experts, però, temen que aquest augment del 2023 sigui perquè molts dels casaments planejats per al 2022 s’ajornessin a causa del bloqueig de la covid-19 i que de cara a aquest 2024 tornin a baixar les xifres de matrimonis. Tots creuen que el futur a llarg termini de la indústria dependrà de la força de l’economia xinesa, que no acaba d’enlairar-se.