Societat

nacional

El govern rebaixa les restriccions per sequera a 118 municipis

La millora afecta a les poblacions que depenen de la capçalera del Llobregat, la del Ter i la zona del Llobregat mitjà que han millorat les indicadors en les darrers 4 mesos

“En les pitjors previsions, no entraríem en una nova fase d’emergència fins al febrer del 2025”, diu Plaja

Un total de 118 municipis veuran rebaixades les seves restriccions per sequera a partir de la setmana vinent quan el canvi d’escenari sigui aprovat al DOGC. Ho ha acordat aquest matí la La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) de la Generalitat i les poblacions beneficiades són les que depenen de les capçaleres del Llobregat, la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà, que han millorat substancialment els seus indicadors de pluviometria els últimes quatre mesos.

Així ho ha explicat la portaveu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del govern, on ha garantit que la situació actual permet afirmar que fins i tot si es compleixen les pitjors previsions “no caldrà activar novament una fase d’emergència com a mínim fins al febrer del 2025”.

En el cas de la capçalera del Llobregat, passa de l’escenari d’alerta al de prealerta. Afecta poblacions com ara Bagà, Castellar de n’Hug, Gósol o Sant Llorenç de Morunys.

Pel que fa a la capçalera del Ter i la zona del Llobregat mitjà passen de l’escenari d’excepcionalitat al d’alerta. I es veuran afectats municipis com Prats de Lluçanès, Moià, Sallent o Camprodon, Manlleu, Vic i Ripoll.

Després d’aquest nou canvi , hi haurà 13 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat; 75 (800.555 habitants) en prealerta; 327 (més de 6,2 milions d’habitants) en alerta; 198 (398.981 habitants) en excepcionalitat; i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa a les 18 zones definides en el Pla de Sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i aqüífer de Tarragona); dues en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona i capçalera del Llobregat); 6 en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Ter, Llobregat mitja, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat, embassaments del sistema Ter-Llobregat); 6 en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià-Muga i Carme-Capellades, Empordà, Prades-Llaberia i Serralada Transversal); 2 en emergència (Darnius-Boadella i Riudecanyes, a més dels municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines).

La resta d’àrees definides en el Pla de sequera es mantenen en la mateixa situació. Cal tenir en compte, no obstant, que amb l’arribada de l’estiu es produirà un descens general de les reserves als embassaments, degut a ser una època amb escasses pluges, amb una major evaporació causada per la calor i un increment dels consums, per la qual cosa Plaja ha recordat que la sequera no està superada i cal continuar fent un us responsable de l’aigua.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.