Economia

economia

El Sabadell dispara el benefici un 40,3% fins assolir un rècord de 791 milions de beneficis

En ple debat sobre l’opa hostil del BBVA, anuncia que pagarà als accionistes 2.900 milions en dos anys

Les cambres alerten sobre el risc d’una acumulació bancària per l’oferta de crèdit

El Banc Sabadell ha disparat el benefici un 40,3% durant la primera meitat de l’any fins assolir un rècord de guanys de 791 milions d’euros, segons ha informat aquest dimarts en una publicació a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En ple debat sobre l’opa hostil iniciada pel BBVA, el Sabadell millora la rendibilitat fins al 13,1%, i anuncia que pagarà als accionistes 2.900 milions en dos anys, triplicant el que s’ha repartit en els últims anys i pujant en 500 milions l’import anunciat al maig. En els primers sis mesos, el marge d’interessos puja un 9,8% fins als 2.493 milions i les comissions cauen un 3,3% fins als 674 milions, situant així els ingressos del negoci bancari en 3.168 milions, un 6,8% més anual.

El benefici rècord del primer semestre, amb 791 milions, supera amb escreix el dels sis primers mesos de l’any passat, quan el Sabadell va guanyar 564 milions d’euros.

De fet, els ingressos del sector bancari s’han multiplicat en els últims anys, passant dels 2.486 milions del primer semestre del 2022, a 2.967 en el mateix període del 2023 i els 3.168 actuals.

Per la seva banda, la filial britànica va obtenir un benefici net individual de 41 milions de lliures esterlines, un augment del 9,1% en el segon trimestre. De gener a juny, el benefici va ser de 79 milions, un descens del 24,9%. El benefici del grup Sabadell sense TSB hagués estat fins al juny de 696 milions d’euros, un 52% més.

L’entitat atribueix aquest augment al “fort ritme de creixement del negoci”, especialment en finançament de pimes i empreses, i en hipoteques, així com també a la millora del perfil de risc, que li ha permès reduir provisions. De fet, les provisions totals s’han reduït en el període un 16,9% anual, fins als 389 milions d’euros.

Els costos totals del Sabadell pugen en el primer semestre fins als 1.515 milions d’euros, un augment del 2,5%. El marge recurrent, que surt de la suma del marge d’interessos i comissions menys els costos, puja en el període un 11% anual, fins als 1.652 milions d’euros, amb una ràtio d’eficiència del 48,3%, 3,8 punts més.

Justament avui, el president del Consell General de Cambres de Catalunya, Josep Santacreu, ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Cani Fernández, en què l’alerta del “presumible risc de disminució de l’oferta de crèdit derivada d’una major concentració bancària” en cas que l’opa del BBVA sobre el Banc Sabadell acabi prosperant. Pel president del Consell General de Cambres, la concentració bancària a Catalunya arribaria a “límits molt elevats” i recorda que en el cas del Sabadell es donen unes “circumstàncies singulars que van més enllà dels criteris habituals de defensa de la competència ja que es tracta d’una entitat financera molt especialitzada en el crèdit a les petites i mitjanes empreses”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.