Política

política

Sánchez olora la derrota en estrangeria en un ple dens i en mans de Junts

Nogueras diu no a l’article 35 de repartiment obligatori de menors tot i la pressió pel no del PP

En joc nou votacions

Fabrizio del Dongo no és només el protagonista de La cartoixa de Parma, de Stendhal, sinó també el símbol de viure realitats des de dins i no ser-ne conscient: el personatge viu Waterloo, una de les batalles més importants de Napoleó, i pregunta si allò és una batalla de debò. El govern de Pedro Sánchez no viu dins la prosa de Stendhal, però a vegades no és conscient de viure la derrota des de dins fins que la té a tocar i ja no té remei, com quan el 23 de maig va retirar de l’ordre del dia al Congrés la reforma de la llei del sòl minuts abans del debat per no sumar la segona derrota parlamentària setmanal poc després de perdre la iniciativa d’abolició del proxenetisme. En el macrople d’avui, en què hi ha en joc nou votacions –des de la reforma de la llei d’estrangeria fins a l’escut anticrisi amb l’IVA de l’oli al 0%, passant pel camí del dèficit i la llei de paritat, entre d’altres–, Sánchez olora la derrota en el nou article 35 de la llei que ha de convertir en obligatori el repartiment de menors immigrants no acompanyats arribats a les Canàries –i a Ceuta i Melilla– entre les comunitats quan els territoris receptors tinguin els sistemes d’acollida per sobre del 150% de la seva capacitat. Si bé el PP va beneir el repartiment de 400 menors en la Conferència Sectorial d’Infància celebrada fa dotze dies a Tenerife –el detonant de l’adeu de Vox als governs–, ara Alberto Núñez Feijóo es disposa a votar no a la reforma de la llei d’estrangeria i ho deixa tot en mans de Junts, que, tot i la pressió d’última hora, manté el no perquè La Moncloa encara té pendent la delegació de competències en immigració a la Generalitat.

El ple escombra del juliol és un clàssic parlamentari de l’estiu i a l’alt voltatge de la canícula s’hi suma ara la citació a Pedro Sánchez com a testimoni en el cas de la seva dona, Begoña Gómez, per part de l’instructor del jutjat número 41 de Madrid Juan Carlos Peinado, el mateix jutge que el 2019 va processar dotze periodistes per revelació de secrets després d’informar del sumari contra els CDR i que ara s’ha fixat visitar el president espanyol per prendre-li declaració in situ a La Moncloa el dimarts 30 de juliol en horari del Consell de Ministres. I tot serà a petició de Vox i haurà de ser gravat en àudio i vídeo per ordre del jutge pels serveis informàtics de la Comunitat de Madrid, governada per la popular Isabel Díaz Ayuso.

Dèficit, paritat, escut...

En un ple salpebrat per les togues i convertit en una cruïlla decisiva del rumb de la legislatura i enmig del primer aniversari de les eleccions del 23-J, hi ha nou debats i votacions en joc: la presa en consideració de la reforma de l’article 35 de la llei d’estrangeria per fer obligatori el repartiment de menors que des del 2022 és voluntari, la llei de paritat (amb una sorpresa en forma d’esmena que no hi té res a veure, que és l’aval al Congrés per fer un itinerari de dèficit tot i el vet del Senat), els objectius d’estabilitat pressupostària que serveixen de guia per a la Generalitat i la resta, el decret de l’escut anticrisi que inclou la mesura de Junts de l’IVA del 0% a l’oli, la llei d’agents forestals, la llei de bombers forestals, la llei de creació de l’autoritat d’investigació d’accidents ferroviaris, i, finalment, la reforma de la llei del poder judicial i els nomenaments al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) pactats pel PSOE i el PP.

El fil Torres-Nogueras

El punt calent, però, és la llei d’estrangeria. Amb el PP enrocat en el no i amb ERC avançant que vota a favor del retoc a estrangeria, vot contradictori amb la posició del conseller Carles Campuzano de no votar a favor del repartiment dels 400 menors fa dotze dies a Tenerife (Catalunya rebrà 31 menors) i abstenir-se, el ministre Ángel Víctor Torres (Política Territorial) obria el fil telefònic in extremis amb Miriam Nogueras i ho intentarà fins al final, però fins ara és esforç en va. La posició de Nogueras és rotunda: Junts no accepta que un ministre des de la Castellana dicti el repartiment de menors a Catalunya quan s’està negociant com la Generalitat gestiona les competències en immigració. Junts fins i tot va oferir que s’afegís a la proposició de llei una esmena addicional per deixar exemptes d’aquest repartiment les comunitats amb competències transferides, i el govern de les Canàries, del PP i Coalició Canària, ho va beneir però el ministre Torres, expresident canari, s’hi va oposar. Que el que es vota sigui una proposició de llei és clau, perquè no necessita majoria absoluta de 176 vots sinó només més sís que nos, i el sí d’ERC obre la porta que una abstenció de Junts sigui suficient per derrotar el PP i Vox. El PSOE, però, assumia ahir amb nocturnitat que avui –tret d’un gir de guió sobtat– viurà una derrota. Feijóo irrompia ahir al debat amb una frase polèmica per la proximitat a tesis de Vox: “Som una nació amb valors i això inclou auxiliar i donar suport a qui ho necessita però també respecte a la nostra cultura, les nostres creences, les dones, els homosexuals i a sentir-se un segur a casa seva.”

LA FRASE

Solidaritat, sí. Però també respecte a les creences, les dones, els homosexuals i a estar segur a la llar
Alberto Núñez Feijóo
president del PP
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.