guerra a europa
Hongria parla d’un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” d’Orbán
Set països comunitaris (Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània i Polònia) han anunciat que no enviaran ministres als consells informals de Budapest
El govern d’Hongria ha denunciat aquest dilluns un “atac histèric i coordinat” contra la “missió de pau” del primer ministre ultranacionalista, Viktor Orbán, durant la reunió de ministres d’Exteriors de la Unió Europea (UE) avui a Brussel·les.
“Va haver-hi un atac histèric i coordinat contra les polítiques hongareses per la pau que ignoren en absolut els fets”, ha dit el ministre d’Exteriors magiar, Péter Szijjártó, en declaracions a la premsa hongaresa a Brussel·les.
Com a cap de la diplomàcia d’Hongria, país que ocupa actualment la presidència semestral de la UE, el ministre ha al·ludit així a les fortes crítiques que han despertat a Brussel·les les trobades d’Orbán amb els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i de la Xina, Xi Jinping, en la primera setmana de juliol.
Budapest defensa aquesta gira, que va incloure també una trobada amb el candidat republicà Donald Trump als Estats Units, com una “missió de pau”, malgrat que no havia estat acordada prèviament amb la resta dels socis de la UE.
El cap de govern ultranacionalista hongarès és considerat com l’Executiu comunitari millor aliat tant de Putin com de Trump.
Szijjártó ha assegurat que en la reunió d’avui a Brussel·les ell ha deixat clar que “hi ha aquí algunes mentides pesades”, ja que com ha explicat “ningú va poder citar ni una frase del primer ministre dient que representa o parla en nom de la UE”.
Una de les crítiques per part dels líders europeus a la “missió de pau” d’Orbán és que el primer ministre no compta amb el mandat per a representar la UE.
La Comissió Europea (CE) va anunciar la setmana passada que a causa d’aquests viatges “sense mandat” d’Orbán, no enviarà als seus comissaris a les reunions informals que tinguin lloc a Hongria durant la presidència del país centreeuropeu.
Szijjártó també ha criticat que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, estigui estudiant la possibilitat de substituir la reunió que els ministres d’Exteriors i de Defensa tenen previst celebrar entre el 28 i 30 d’agost a Budapest per una formal a Brussel·les.
“Han pensat en una venjança fantàstica”, ha assegurat el ministre irònicament i ha qualificat la idea d’“infantil”, afegint que si el consell es realitza a Brussel·les “no passa res”, i que en aquest cas ell també viatjarà a Brussel·les.
Fins al moment set països comunitaris (Dinamarca, Suècia, Finlàndia, Estònia, Letònia, Lituània i Polònia) han anunciat que no enviaran ministres als consells informals de Budapest, mentre que uns altres, com Eslovàquia o Espanya s’oposen al boicot.