Educació

educació

El 80% de les famílies de les Balears trien l’escolarització en català a infantil

Un 78,5% de les famílies de les Illes Balears han triat el català com a llengua vehicular en l’escolarització del seus fills a infantil, només un 16% ha escollit el castellà i un 5% no s’hi ha pronunciat. Una vegada més, la lluita per arraconar la llengua catalana a favor del castellà a l’ensenyament per part del govern popular de Marga Prohens ha tornat a topar amb l’evidència. I és que el model lingüístic a l’escola funciona i té el suport majoritari de tota la comunitat educativa.

Per illes, a Mallorca un total de 5.388 famílies (79,7 %) han triat català com a primera llengua, 1.065 (15,7 %) han triat castellà i 311 (4,6 %) no s’hi han pronunciat.

A Menorca el percentatge encara és més elevat, 572 (89,8 %) famílies han triat la llengua catalana, 36 (5,7 %) la castellana i 29 (4,6 %) no n’han escollit cap. Per últim, a Eivissa i Formentera, 732 (65,2 %) famílies han triat català, 264 (23,5%) han elegit el castellà i 127 (11,3 %) no han informat.

Aquest és el segon cop que el govern balear veu com no prospera la seva política per imposar el castellà a l’escola. El “Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua” a primària i secundària que sindicats, docents, famílies i entitats van rebutjar perquè consideraven que pretén segregar l’alumnat segons la llengua d’escolarització triada -català o castellà-, tampoc va prosperar, ja que només s’hi van apuntar 11 centres educatius concertats. Tots els públics i la majoria de concertats van rebutjar sumar-se a la iniciativa del departament d’Educació, apostant clarament pel model lingüístic actual, que fixa en un 50% l’escolarització mínima de català.

Reaccions

Des de l’Assemblea de Docents es destaca com aquestes dades confirmen el consens majoritari pel model actual. “Es tracta d’un model educatiu d’èxit, que ha demostrat durant dècades la seva eficàcia respecte dels grans objectius educatius: la integració, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”, expliquen en un comunicat.

Per l’Assemblea de Docent, tant el Pla Pilot de Segregació Lingüística com la tria de llengua en la matriculació “demostren que les prioritats de la Conselleria durant aquest primer any de legislatura han estat completament desenfocades”. Per això demanen “una vegada més que els esforços en matèria educativa se centrin en problemes reals i responguin a criteris pedagògics i no a obsessions ideològiques”.

A més, recorden que tot i que la Conselleria d’Educació destaca que és “la primera vegada” que es va la tria de llengua en la matriculació, “es tracta d’una antiga obsessió dels governs conservadors”. De fet, recorden que ja durant el govern de Jaume Matas es va aprovar l’ordre que regula la lliure elecció de llengua “només” al primer ensenyament i durant el mandat de José Ramon Bauzá es va forçar l’elecció de les famílies als cursos 2011-12 i 2012-13.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.