Política

Bangladesh

El Tribunal Suprem anul·la les quotes d’ocupació pública que han encès el país

L’alta instància judicial rebaixa del 30% al 5% el percentatge de llocs de feina reservats als descendents dels veterans de guerra

El govern amplia un dia més el toc de queda per aturar les protestes, que han deixat uns 120 morts

El Tribunal Suprem de Bangladesh ha anul·lat aquest diumenge les àmplies quotes d’ocupació pública reservades per als descendents dels veterans de la guerra d’independència de 1971. Aquesta era la principal queixa a les mobilitzacions estudiantils que han sacsejat el país asiàtic des de principis de mes i que han deixat més d’un centenar de morts.

L’onada de protestes va esclatar després que, al juny, el Tribunal Superior de Dacca avalés les quotes del 30% per als familiars dels combatents, un grup vist com a simpatitzant de la governant Lliga Awami. El Suprem ha celebrat avui una audiència especial en la que ha revocat aquesta decisió i ha rebaixat al 5% els llocs de feina públics reservats als familiars dels veterans. La màxima instància judicial fixa un 1% per a les minories ètniques i una altre 1% per a les persones discapacitades o transgènere. La decisió del Suprem suposa que les feines públiques que hauran de ser assignades per mèrits suposaran el 93%.

El fiscal general, AM Amin Uddin, ha demanat als estudiants que tornin a les classes perquè “amb aquest veredicte s’han complert totes les seves demandes”. El Tribunal Suprem també ha fet la mateixa crida, als estudiants, però aquests han respost que mantindran les crides a manifestar-se.

Un dels portaveus del moviment, Abdul·là Saleheen, ha declarat que “acollim amb satisfacció la decisió judicial, que valida la principal demanda de les protestes sobre les quotes d’ocupació pública. No obstant, els estudiants mantindran la pressió per reclamar “una investigació judicial dels assassinats d’estudiants i altres persones a les protestes”, així com “el final de la repressió judicial”. Una vintena de líders del moviment han emès un comunicat conjunt on recorden que hi ha dirigents estudiantils detinguts, inclòs el màxim coordinador. “Fins que no siguin alliberats, no serà possible cap negociació”, han avisat.

El govern del país asiàtic va decretar divendres a la mitjanit un toc de queda fins al final del dia d’avui per intentar aturar les protestes. Aquest diumenge ha ampliat la mesura per un dia més, però ha autoritzat que els ciutadans puguin sortir al carrer entre les tres i les cinc de la tarda, hora local, per adquirir o accedir a necessitats essencials. Durant els incidents han mort al voltant de 129 persones, entre les quals tres periodistes, i centenars més han resultat ferides, segons una estimació de l’agència Efe. Alguns mitjans locals donen xifres més altes de víctimes, mentre el govern continua sense oferir cap balanç oficial.

A més, es manté l’apagada informativa i el tall de telecomunicacions, que bloqueja no només l’accés a Internet sinó també les trucades telefòniques i de text, sobretot les fetes des de l’estranger. Els mitjans de comunicació digitals i impresos estan fora de servei fa dies i només han continuat funcionant els canals de televisió vinculats al govern de la primera ministra, Sheikh Hasina.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.