Política

Estat espanyol

Begoña Gómez s’acull al dret a no declarar al jutjat

La dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, compareix davant el jutge que la investiga per tràfic d’influències i corrupció en els negocis

La defensa assegura que li ha recomanat no fer declaracions davant la manca de “garanties”

Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha acollit aquest divendres al dret a no declarar davant el jutge Juan Carlos Peinado, que la investiga per tràfic d’influències i corrupció en els negocis.

L’advocat de Gómez, l’exministre d’Interior Antonio Camacho, ha explicat després de la compareixença que la seva representada ha pres aquesta decisió “no perquè tingui res a amagar, no perquè ella no vulgui donar explicacions” sinó per recomanació de la defensa. En aquest sentit, ha assenyalat que “la declaració de l’investigat s’ha de fer amb garanties”.

En declaracions als mitjans a les portes dels jutjats de la plaça Castilla de Madrid, Camacho ha recordat que ha demanat al jutge en diversos escrits que li expliqui quin és l’objecte de la causa. I Peinado li ha respost que són “objecte d’investigació tots els actes, totes les conductes i tots els comportaments” de Gómez “des que el seu conjugue és president del govern”, i també aquells relacionats “amb la denúncia inicial de Manos Limpias”.

Camacho ha considerat que “aquest procediment manca de cap objecte en aquest moment” i s’ha quedat “sense contingut”. “No arribem a entendre què guia el jutjat instructor en aquesta investigació expansiva que cada vegada s’estén més i on les garanties, malauradament, no estan protegides com ho han d’estar en un Estat de dret”, ha afegit.

El lletrat ha subratllat que l’Audiència Provincial de Madrid va restringir la investigació a les adjudicacions públiques a l’empresari Juan Carlos Barrabés. A més, ha indicat que els dos informes elaborats per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia sobre possibles irregularitats en aquests contractes “no han aportat res” contra Gómez, “sinó tot el contrari”.

L’advocat de Gómez ha considerat “sorprenents” algunes de les afirmacions contingudes a l’informe que la Universitat Complutense de Madrid ha remès al jutge sobre una possible apropiació irregular d’un programari per part de Gómez. La universitat assenyala que no es poden acreditar il·legalitats per manca de dades, però Camacho ha replicat que “la Complutense sempre va tenir coneixement del registre” d’aquest programari. “Hi ha correus on queda clar que la Universitat Complutense sabia perfectament d’aquest registre i fins i tot va donar instruccions de com i on s’havia de fer”, ha reblat.

Aquest divendres també han comparegut davant el jutge Peinado per declarar com a testimonis l’actual vicerector de Relacions Institucionals de la Complutense, José María Coello, i el seu predecessor en el càrrec, Juan Carlos Doadrio.

Dispositiu de seguretat

Gómez ha arribat poc abans de les deu del matí als jutjats i hi ha entrat a través del garatge per motius de seguretat, com ja va fer en la seva compareixença del passat 5 de juliol. Des d’allà ha pujat a la sisena plana en ascensor i ha creuat a peu els pocs passos entre l’elevador i la sala de vistes del Jutjat d’Instrucció número 41, ha estat durant uns deu minuts. A la sortida, ha fet el mateix recorregut en sentit invers, ràpidament i acompanyada de quatre persones del seu equip de seguretat.

Al voltant dels jutjats s’hi ha desplegat un important dispositiu policial. Les acusacions han lamentat el “circ” i el cost econòmic que ha suposat tot el dispositiu de seguretat per, finalment, no declarar. “No vol col·laborar amb la justícia”, han dit als mitjans. A la sortida de la vista, l’advocat i eurodiputat de Vox Jorge Buxadé ha afirmat que la decisió de la dona del president espanyol és “una burla” a la ciutadania i a la justícia. El polític ultradretà ha avançat que demanaran que Pedro “Sánchez sigui citat a declarar com a testimoni en aquest jutjat”. Segons ell, el president del govern ha de dir amb quantes empreses s’ha reunit per “facilitar la feina de la seva dona”. “Els espanyols necessiten explicacions que ha passat a la Moncloa, a qui s’ha trucat, i si la dona de Sánchez no ho declara, ho haurà de declarar el senyor Sánchez”, ha reblat.

Una trentena manifestants de l’entitat ultra Hazte Oir s’han concentrat a l’exterior de la seu judicial.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.