Política

Guerra a Gaza

El Parlament israelià rebutja “com a principi” un Estat palestí

La resolució es vota pocs dies abans del viatge del primer ministre, Benjamin Netanyahu, als Estats Units

El lideratge palestí lamenta el vot de la Kenésset i denuncia que Israel no vol la pau

El ple de la Kenésset, el Parlament israelià, ha aprovat aquest dijous a la matinada per 68 vots a favor i 9 en contra una resolució que rebutja “com a principi” l’establiment d’un Estat palestí. Aquest text va més enllà que una declaració similar aprovada mesos enrere, on els diputats donaven suport al rebuig del govern al reconeixement “unilateral” de l’Estat palestí per part de diversos països.

La cambra “s’oposa fermament a l’establiment d’un Estat palestí a l’oest del [riu] Jordà” i considera que això “constituiria una amenaça existencial a l’Estat d’Israel i als seus ciutadans”. Segons la Kenésset, la coexistència dels dos Estats “perpetuaria el conflicte israelià-palestí i desestabilitzaria la regió”.

La resolució ha estat presentada per la coalició de partits del govern del primer ministre, Bejamin Netanyahu, i ha rebut també el suport de partits de la dreta i l’extrema dreta a l’oposició, inclòs el centrista Unitat Nacional, de l’exministre del gabinet de guerra Benny Gantz. Els diputats de la formació de centreesquerra Yesh Atid (Hi ha futur), de l’exprimer ministre Yair Lapid, han abandonat el ple per evitar posicionar-se sobre mesura. Tot i que Lapid s’ha mostrat a favor de la solució dels dos Estats, els únics que hi han votat en contra han estat els laboristes i els partits àrabs Ra’am i Hadash-Ta’al.

El líder del partit Nova Esperança, Gideon Sa’ar, ha comentat que la decisió representa un missatge israelià a la comunitat internacional, en el sentit que “les pressions destinades a imposar un estat palestí a Israel no funcionaran”. I és que la iniciativa s’ha votat pocs dies abans de la visita de Netanyahu als Estats Units, on es dirigirà al Congrés i es reunirà amb el president nord-americà, Joe Biden.

La Kenésset ja va votar al febrer una altra resolució, a proposta de Netanyahu, on es mostrava contrari a un Estat palestí. Però aquell text es referia específicament a l’establiment unilateral d’aquest Estat, després de les declaracions de diversos països que estaven considerant reconèixer Palestina si no hi havia un acord de pau amb Israel. L’absència d’una sortida diplomàtica al conflicte ja ha motivat el reconeixement unilateral de l’Estat palestí per part de vuit països aquest 2024: Barbados, Jamaica, Trinitat i Tobago, Bahames, l’Estat espanyol, Irlanda, Noruega, Eslovènia i Armènia.

Reacció palestina

El portaveu de la presidència palestina, Nabil Abu Rudeineh, ha replicat que no hi pot haver pau ni seguretat per a ningú sense el l’establiment d’un Estat palestí d’acord amb la legitimitat internacional. Abu Rudeineh ha opinat que decisions com aquesta confirmen la insistència d’Israel i la seva coalició governat per empènyer tota la regió a l’abisme. Segons ell, a l’executiu israelià no li preocupa la pau, que no s’aconseguirà sense l’establiment d’un Estat palestí independent amb Jerusalem Est com a capital i les fronteres de 1967.

El secretari general de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OLP) i ministre del govern del president Mahmoud Abbas, Hussein al Sheij, ha afirmat que la decisió de la Kenésset confirma “el racisme” d’Israel i el seu “menyspreu pel dret internacional”, així com la seva “insistència en la política de perpetuar l’ocupació per sempre”.

Israel mata un comandament de Hamàs al Líban

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han anunciat aquest dijous la mort d’un comandament de Hamàs, Muhammad Jabara, a l’est del Líban. En un missatge a les xarxes socials, l’Exèrcit israelià detalla que Jabara ha estat abatut en un atac aeri a la regió de Bekaa. El comunicat destaca que la seva eliminació “perjudica la capacitat de l’organització terrorista Hamàs per promoure i dur a terme actes de terrorisme contra l’Estat d’Israel a la frontera nord”. Segons les FDI, Hamàs tenia la missió de promoure i executar plans terroristes i llançaments de projectils des del Líban cap a Israel, “alguns d’ells en cooperació amb l’organització terrorista Jama’a Islàmica”.

Les FDI han a assegurat igualment haver matat el comandant de la força naval de la Gihad Islàmica, Anas Murad, en un atac a la Ciutat de Gaza. Les Forces de Defensa d’Israel han detallat que Murad ha estat assassinat en una operació coordinada amb el Shin Bet, l’agència de seguretat interna. Un altre combatent de la Gihad, Ahmed Al-Masri, ha mort en un atac aeri a Gaza. Segons el comunicat militar, Al-Masri va participar en la massacre del 7 d’octubre i és responsable d’un gran nombre de llançaments de coets cap al sud d’Israel.

Les forces israelianes també han reivindicat la mort d’una vintena de milicians del batalló Shati de Hamàs, entre els quals el comandant esquadró Muhammad Abu Hatab, que durant la guerra va actuar com a franctirador, i Ismail Shachka, que va participar en els atacs del 7 d’octubre.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.