Política

orient mitjà

L’Iran gira de nou al reformisme

El moderat Masoud Pezeshkian guanya les eleccions presidencials iranianes

Ha aconseguit el 53,6% dels vots davant el 44,3% de l’ultraconservador Saeed Jalili

Durant la campanya es va mostrar favorable a la llibertat a internet i a la relaxació de les estrictes mesures sobre la imposició del vel a les dones

Canvi de rumb a l’Iran. El reformista Masoud Pezeshkian, ha estat contra tot pronòstic elegit nou president del país en imposar-se a l’ultraconservador Saeed Jalili, el favorit del règim, en les eleccions celebrades aquest divendres al país.

Pezeshkian, un cardiòleg de 69 anys de pare àzeri i mare kurda, ha aconseguit un 53,6% dels vots davant el 44,3% de Jalili, en la segona volta dels comicis presidencials, que va registrar una participació del 49,8%, gairebé deu punts més que en la primera volta del 28 de juny, segons informa l’agència Efe.

Les autoritats iranianes van convocar eleccions anticipades arran de la mort del president Ebrahim Raisi en un accident d’helicòpter el 19 de maig passat.

La victòria de Pezeshkian és especialment rellevant perquè era l’únic polític reformista que havia passat el filtre del Consell de Guardians, un organisme de clergues i juristes encarregats de seleccionar els candidats que poden presentar-se a les eleccions. En les presidencials de 2021 no s’havia permès a cap reformista presentar-se i es pensava que l’apogeu del reformisme ja havia passat.

Pezeshkian s’ha convertit en el novè president de la República Islàmica de l’Iran i el seu triomf trenca un cicle de tres mandataris conservadors. El reformisme torna a la Presidència de l’Iran gairebé vint anys després del govern de Muhammad Khatami (1997-2005), en el qual Pezeshkian va ser ministre de Sanitat. Posteriorment, aquest devot religiós que es va dedicar a ensenyar l’Alcorà, a més d’impartir classes de medicina, va ser diputat i va exercir com a vicepresident del Parlament des del 2016 fins al 2021.

Tot i això, Pezeshkian era un polític poc conegut a l’inici de la campanya, però ha anat guanyant popularitat amb un missatge de moderació, d’apropament a Occident i de la negociació d’un nou acord nuclear.

Durant la campanya, per exemple, es va mostrar a favor de la llibertat a Internet i de les mesures estrictes sobre la imposició del vel a les dones. Pezeshkian ha aconseguit reunir el vot de descontentament amb les polítiques de Raisi, sota el mandat del qual va augmentar la repressió social i política, alhora que la seva campanya ha alimentat la por a Jalili, un ultraconservador amb reputació “d’intransigent”.

Missatge conciliador

Les primeres paraules de Pezeshkian com a president electe han estat de conciliació. “Donarem la mà d’amistat a tothom. Tothom és necessari per al progrés del país”, ha dit el polític reformista aquest dissabte. “Prometo que escoltaré les vostres veus”, ha afegit Pezeshkian en el seu discurs de victòria en el mausoleu de Khomeini als afores de Teheran. Caldrà veure ara quina és la seva capacitat per fer canvis, si més no podria suavitzar el to de Teheran.

Avís del líder suprem

El líder suprem de l’Iran, l’aiatol·là Ali Khamenei, ha aconsellat aquest dissabte al president electe que continuï el camí del difunt Raisi. “També aconsello el doctor Pezeshkian, el president electe, que confiï en déu misericordiós, fixi la seva mirada en horitzons alts i clars, i continuï el camí del màrtir Raisi, fent ús de les abundants capacitats del país, especialment dels joves, revolucionaris i fidels recursos humans”, ha dit Khamenei en un missatge de felicitació al guanyador de les eleccions, segons una informa del diari Tehran Times i recollida per l’agència Efe.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.