Societat

llengua

L’emergència lingüística del català no s’està revertint, alerta Plataforma per la Llengua

Vuit de cada deu catalanoparlants consideren important saber la llengua per ser català

L’entitat considera “cabdal” aquest sentiment de pertinença que desperta la llengua per assegurar el seu futur

Encara que vuit de cada deu catalanoparlants opinen que és important saber parlar català per ser català, aproximadament el mateix número canvia la llengua en primera instància. “És un gran punt en contra en un moment que l’ús social del català està disminuint. A més, els infants assoleixen aquest hàbit”, ha explicat aquest matí Oscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua. Les dades de l’InformeCAT volen prendre la temperatura a la situació de la llengua catalana en tot el territori catalanoparlant, que aquest any continuen la tendència preocupant del baix ús social en que es troba.

En la roda de premsa de presentació de l’informe, Escuder ha reiterat que l’ús social del català “és preocupant”, i que es veu agreujat especialment pel marc legislatiu espanyol, que és “totalment contrari” a la llengua catalana. “Tenim algunes lleis que ens anirien a favor, com la del cinema o el codi de consum, però no les fem complir”, ha lamentat el president.

És en l’àmbit de la justícia on el català continua sent més discriminat. La Fiscalia de Barcelona només tramita un de cada deu escrits en català i el 36% dels catalanoparlants creuen que parlar la llengua en un judici pot perjudicar als seus interessos. “Mostra el complexe d’inferioritat amb el que molts viuen”, hi ha afegit Rut Carandell, directora de Plataforma. En la mateixa tendència, només el 8,1% de la documentació de les notaries al 2022 va ser en català. I els documents mercantils escrits en llengua catalana no arribava ni al 7%. Davant d’aquest panorama, l’entitat va col·laborar per poder formar als futurs llicenciats en Dret de la Universitat de Girona sobre drets lingüístics perquè siguin ells mateixos en un futur qui s’encarreguin de fer-los complir.

Una dada preocupant és que el 53% de les converses entre els infants dels caus i esplais de Catalunya són en català. “És un número baix perquè han estat tradicionalment espais catalanoparlants”, ha comenta Miquel Gil, responsable tècnic de l’InformeCAT. No obstant, la xifra augmenta al 73% si parlem de converses entre monitors i infants. A Catalunya,el 12% dels joves parlen únicament el català com a llengua habitual, però el 47 % el fa servir habitualment. No obstant, tres de cada deu alumnes de primària i secundària parlen habitualment tant en català com en castellà i són molt més bilingües que el conjunt de la població.

El 33% dels catalans troben dificultats per expressar-se en la seva pròpia llengua en un restaurant.

Respecte a l’ús entre els joves, l’InformeCAT 2024 mostra que a Catalunya només un 12,1% de les persones entre 15 i 34 anys parlen únicament el català com a llengua habitual, una dada extreta de l’Enquesta a la joventut de Catalunya del 2022, que ja va ser presentada al desembre de l’any passat. Així mateix, un 13 % més diu que habitualment parla més català que castellà; un 16,1%, que parla tant català com castellà, un 0,7 %, que parla català i una altra llengua, i un 5,1%, català, castellà i una altra llengua. En contrast, el 22,4% diu que només parla castellà; el 22,0%, més castellà que català. Amb aquestes dades, segons Plataforma per la Llengua, es pot dir que el català és usat habitualment pel 47,1% dels joves, mentre que el castellà és usat pel 71,7%.

No tot és negatiu. El català és una llengua viva i és per això que la Plataforma ha recollit el rècord assolit pel grup The Tyets en ser el primer grup en català amb més d’un milió d’oients al mes a la plataforma musical d’Spotify. També celebren la creació de la plataforma 3Cat que conté 280.000 hores de contingut en català i ja té 900.000 subscriptors.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.