Política

guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

L’excarceració del responsable sanitari desencadena una nova disputa política

Nova disputa política a Israel. Aquesta vegada per l’alliberament de Muhammad Abu Salmiya, director de l’hospital Al-Shifa, el més gran de la Franja de Gaza, després de set mesos detingut. L’exèrcit israelià l’ha posat en llibertat aquest dilluns juntament amb cinquanta detinguts més, els quan han tornat ja a l’enclavament palestí. Abu Salmiya va ser arrestat el 23 de novembre passat per les forces israelianes per ser interrogat per les “activitats terroristes” de Hamàs al centre sanitari, després de la localització d’un túnel sota les instal·lacions de l’hospital. La posada en llibertat d’Abu Salmiya no ha agradat a part del govern liderat per Benjamin Netanyahu i ha desencadenat una nova disputa política.

Diversos ministres han rebutjat l’excarceració del responsable sanitari en un xat de l’executiu difós pels mitjans israelians, així com en els canals públics.

Netanyahu s’ha distanciat de l’alliberament d’Abu Salmiya davant de les crítiques. L’oficina del primer ministre israelià ha assenyalat que la decisió d’alliberar els presoners ha arribat després de les deliberacions en el Tribunal Suprem sobre una petició contra la detenció de presoners a les instal·lacions de la base militar de Sde Teiman i ha afegit que “les identitats de les persones excarcerades van ser determinades de manera independent per funcionaris de seguretat a partir de les seves consideracions professionals”, segons recull el diari local The Times of Israel.

A més, el primer ministre israelià ha anunciat l’obertura d’una investigació sobre el tema i tot seguit el Ministeri de Defensa ha emès un comunicat en el qual assegura que l’alliberament de presoners no és responsabilitat seva, sinó del Shin Bet i l’Autoritat de Presoners.

El ministre de Seguretat Nacional, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, ha denunciat, en un missatge publicat a la xarxa X i recollit per l’agència Efe, l’alliberament d’Abu Salmiya i de la resta de presos com una “negligència de seguretat”. “Ha arribat el moment que el primer ministre impedeixi que Yoav Gallant –el ministre de Defensa– i el cap del servei d’intel·ligència, el Shin Bet, apliquin una política independent contrària a la posició del gabinet i del govern”, ha escrit.

Ben Gvir busca un enduriment del tracte contra els presos i el gener de 2023 ja va proposar una llei de pena de mort només pels palestins que va ser aprovada en primera lectura dos mesos després, si bé encara no ha obtingut l’aval del Parlament. “S’haurien de disparar bales al cap dels presoners, en lloc de donar-los més menjar”, demanava diumenge el ministre en un vídeo que s’ha fet viral.

A les pressions del titular de Seguretat Nacional, si sumen les d’altres socis del govern, com el ministre d’Afers de la Diàspora i per Combatre l’Antisemitisme, Amichai Chikli, que preguntava en el xat difós pels mitjans locals: “Per què s’allibera aquest home, a l’hospital del qual es va assassinar ostatges i funcionava un centre de comandament de Hamàs?”.

Per la seva banda, la ministra d’Assentaments i Missions Nacionals, Orit Strock, ha qualificat d’“impensable” l’alliberament d’Abu Salmiya, decidida sense una reunió del gabinet, mentre que el titular de Comunicacions, Shlomo Carhi, ha fet una crida a formar un nou “lideratge de seguretat” a Israel.

Des de fora del govern, segons informa Efe, el líder del partit Unitat Nacional, Benny Gantz, ha reclamat la dimissió de la persona al càrrec de la decisió d’excarcerar Abu Salmiya i ha tornat a reclamar la convocatòria d’eleccions anticipades a Israel.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.