Política

judicial

El Suprem rebutja amnistiar Puigdemont per malversació i manté l’ordre de detenció

La Sala Penal decideix no aplicar tampoc l’amnistia als líders independentistes condemnats

Cop judicial a la Llei d’Amnistia. El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha rebutjat perdonar el delicte de malversació que atribueix a l’expresident català Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig i ha acordat mantenir vigents les ordres nacionals de detenció que pesen contra ells. En una providència de 46 pàgines, Llarena sostè que els comportaments atribuïts al president a l’exili i als dos exconsellers “incorren plenament en les dues excepcions que preveu la llei per amnistiar delictes de malversació, que són que s’hagin fet amb propòsit d’obtenir un benefici personal de caràcter patrimonial i que afectin els interessos financers de la Unió Europea”. El jutge insisteix que “van ser ells els que van concebre el pla per aconseguir la independència de Catalunya i van adoptar un acord de govern per assumir determinades factures des dels seus departaments. Consegüentment, els actes de disposició del patrimoni de l’Administració van estar radicalment vinculats a un benefici personal i van tenir un caràcter patrimonial marcat, havent permès que els encausats obtinguessin determinats béns i serveis sense disminució del seu peculi o patrimoni”, relata. El jutge sí que deixa sense efecte l’ordre de detenció contra Marta Rovira, donat que només està processada per desobediència.

L’expresident Carles Puigdemont ha comparat la decisió del Tribunal Suprem amb la màfia italiana. “La Toga Nostra”, ha assegurat el dirigent de Junts en un missatge a X .

Líders condemnats

A més, la Sala Penal de l’alt tribunal, presidida pel magistrat Manuel Marchena, també ha resolt que no aplica l’amnistia als líders independentistes condemnats a penes d’inhabilitació pel procés, entre ells, l’exvicepresident Oriol Junqueras, Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa. El Tribunal admet que la desobediència sí entra en la llei d’amnistia, però no el delicte de malversació de cabals públics i per tant manté la inhabilitació per a exercir un càrrec públic durant dotze anys, fins a l’any 2031. Al contrari del que va al·legar la Fiscalia, el Tribunal manté que la malversació no és amnistiable perquè en el Referèndum “va haver-.hi enriquiment personal de caràcter patrimonial”, un fet exclòs a la llei.

La Sala ha acordat també promoure qüestió d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional respecte del delicte de desobediència pel qual van ser condemnats Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa.

La magistrada Ana Ferrer subscriu un vot particular discrepant per excloure de l’amnistia el delicte de malversació i recolza plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la UE.

La Sala Penal ha adoptat aquesta decisició després d’estudiar els informes de les acusacions –la Fiscalia, l’advocacia de l’Estat i Vox– i de les defenses sobre l’aplicabilitat de l’amnistia als diferents fets que s’atribueixen a Junqueras y els exconsellers s Jordi Turull, Raül Romeva y Dolors Bassa.

Llanera, per la seva part, s’ha pronunciat després d’analitzar les al·legacions de les acusacions i dels exconsellers Toni Comín, Lluís Puig y la secretària general de ERC, Marta Rovira.

La resolució es pot recórrer davant del propi Suprem i després es pot presentar un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional.

La Sala aprofita les providències per insistir en les “dificultats interpretatives” a les que ha hagut de fer front pel “ritme d’alta velocitat” que ha presidit l’aprovació de la Llei d’Amnistia.

El PSOE ho lamenta

El PSOE ha lamentat les valoracions “polítiques” del Suprem. “No entrarem a valorar les consideracions polítiques que ha fet el TS, sorprenents i innecessàries per a la tasca jurisdiccional que té encomanada. És en l’àmbit polític i no judicial on correspon pensar sobre les lleis i els pactes entre diferents forces”, han indicat fonts socialistes. Tot i això, des del partit socialista han reiterat la seva “confiança” en l’estat de dret espanyol i han destacat que el posicionament del Suprem no qüestiona la constitucionalitat de l’amnistia

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.