Política

estats units

El Suprem dels EUA ratifica que és legal multar a persones sense llar per dormir al carrer

La decisió del tribunal ha estat marcada per les diferències ideològiques entre els seus membres, tres dels nou jutges han votat en contra

El Tribunal Suprem dels Estats Units ha ratificat aquest divendres la legalitat d’una mesura d’una petita ciutat d’Oregon que multa a les persones per dormir amb mantes a l’aire lliure i acampar amb qualsevol classe de roba de llit en espais públics, una norma dirigida contra les persones sense llar.

Amb 6 vots a favor i 3 en contra, el Suprem ha rebutjat un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei i ha considerat que la falta d’habitatge no està recollida en la prohibició de càstigs cruels i inusuals de la vuitena esmena.

La sentència respon al cas ’Grants Pass v. Johnson’, pel qual un grup de persones sense llar qüestionava les lleis de la ciutat de Grants Pass (Oregon) en aquest àmbit.

Per a demanar la inconstitucionalitat, aquestes persones es van basar en la vuitena esmena de la Constitució, que afirma que no s’imposaran multes excessives ni s’infligiran càstigs cruels i inusitats. També recollien una sentència del Suprem de 1962 que va estipular que no és un delicte ser un addicte als narcòtics, intentant fer una analogia entre la falta d’habitatge i l’addicció a les drogues i al·legant que tots dos són un estatus pel qual els ciutadans no poden ser castigats.

La decisió del tribunal ha estat marcada per les diferències ideològiques entre els seus membres: “Dormir és una necessitat biològica, no un delicte. Per a algunes persones, dormir al carrer és la seva única opció”, assenyala en la sentència la jutgessa progressista Sonia Sotomayor, que va ser secundada pels jutges Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson.

Sotomayor indica que la ciutat de Grants Pass “empresona i multa a aquestes persones per dormir en qualsevol lloc públic a qualsevol hora, fins i tot en els seus cotxes”, aspecte que qualifica d’“inacceptable i inconstitucional”.

En contraposició, el jutge Neil Gorsuch assegura en la sentència que “la falta d’habitatge” és complexa i que “un grapat de jutges federals no pot començar a igualar la saviesa col·lectiva que posseeix el poble estatunidenc per a decidir la millor manera de manejar una qüestió social urgent com aquesta”.

Aquesta sentència obre la possibilitat de modificar la forma en què les ciutats i els estats supervisen a les persones sense llar, un problema creixent als Estats Units.

Segons les últimes dades oficials, en 2023 el nombre de persones sense llar al país va augmentar un 12%, i es calcula que hi ha més de 650.000.

A més, només a Califòrnia hi ha unes 171.000 persones sense llar, la qual cosa suposa 40.000 més que fa sis anys, i que representa gairebé un terç de la població total que no té habitatge al país, assenyalen mitjans locals.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.