educació
S’acaba el curs escolar que ha evidenciat mancances en l’educació catalana
L’any escolar tanca amb un calaix ple de reptes per millorar els resultats dins les aules
Els resultats PISA, el veto del mòbil a les aules i les retallades han marcat aquest període convuls
El curs escolar 2023-24, que va començar amb Anna Simó com a nova consellera d’Educació, finalitza avui per més d’un milió d’alumnes d’Infantil, Primària i ESO, després d’haver revelat el baix nivell educatiu en Matemàtiques, Comprensió Lectora i Coneixement Científic dels estudiants de 15 anys reflectits a l’informe PISA. El passat 6 setembre va començar el curs que avui acaba, amb l’oposició dels sindicats de professors i part dels docents, que demanaven més temps per preparar l’arrencada de curs, que tradicionalment arrencava a Catalunya després de la Diada Nacional.
El mateix dia d’inici de curs, Anna Simó, que substituïa el polèmic Josep Gonzàlez-Cambray, anunciava la predisposició de la conselleria a negociar amb els sindicats la data de l’inici del curs, però sempre després de l’11 de setembre.
A partir del proper curs les classes començaran el sisè dia laborable del mes de setembre, de manera que el curs 2024-25 començarà el 9 de setembre.
Desfeta de PISA
Al desembre, quan la consellera feia tres mesos que era al càrrec, van veure la llum els resultats de l’informe PISA, que van revelar la davallada educativa en situar els alumnes catalans per sota de la mitjana de l’OCDE i a la cua d’Espanya.
Després d’atribuir en primera instància els mals resultats a una sobrerepresentació dels alumnes immigrants a l’informe, que PISA va rebatre, Anna Simó va dir que es devien a la pobresa i a la segregació escolar i va convocar una cimera de partits polítics per consensuar mesures amb què començar a revertir els resultats.
Els mals resultats no són flor d’un dia, ja que Catalunya ha anat retrocedint en el nivell educatiu a les darreres edicions de PISA. En els darrers deu anys, els alumnes catalans han perdut l’equivalent a un curs en Matemàtiques, prop de dos en Comprensió Lectora i gairebé un en Ciències.
Veto als mòbils a les aules
La pressió d’un grup de pares que des del Poblenou de Barcelona van iniciar una campanya per deixar de normalitzar el lliurament d’un telèfon als nens als 11 anys, en el pas de l’escola a l’institut ha estat un altre dels eixos d’aquest curs.
A primària no es podran utilitzar sota cap concepte, a l’ESO se’n limitarà l’ús a l’aula amb finalitats pedagògiques, mentre que a Batxillerat i FP serà cada centre el que decideixi si els mòbils es poden fer servir fora de classe.
Acabar amb les retallades als professors
L’any 2024 es va estrenar amb un acord entre la conselleria i els sindicats CCOO i UGT per acabar amb les retallades que afecten els professors des del 2010. Es reconeixia el complement salarial d’antiguitat als 6 anys i no als 9, que els més grans de 55 anys poguessin reduir en 2 les hores lectives i l’equiparació salarial dels professors de Formació Professional amb els de secundària.
Mirant cap a l’estiu
Les colònies i casals d’estiu comencen en el moment que el curs escolar acaba. La Fundació Pere Tarrés i el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans s’inicien demà, dissabte, en una temporada en què uns 35.000 nens i joves participaran de les 700 activitats d’oci programades.
El gruix dels casals i colònies s’iniciarà dimarts que ve, dia 25, han informat aquest divendres des de l’entitat, que ha llançat un any més la seva campanya de beques Cap infant sense colònies, amb què s’espera poder becar uns 6.500 nens i joves perquè puguin participar de les activitats d’oci educatiu de l’estiu.