Medi ambient

Europa

El linx ibèric ja no és una espècie en perill d’extinció, però continua “amenaçada”

El felí endèmic del sud d’Europa ha passat de 62 individus adults el 2001 a més 600 el 2022

Si es mantenen els esforços de conservació, la recuperació es podria completar en un segle

El linx ibèric (Linx pardinus), el felí més gran del sud d’Europa, ja no és un animal “en perill”, tot i que continua a la llista d’espècies amenaçades com a “vulnerable”. Així ho ha avançat aquest dijous la Unió Internacional per la Conservació de la Natura (UINC), que el proper 27 de juny actualitzarà la llista vermella d’animals, fongs i plantes en perill d’extinció.

Dins la classificació d’espècies amenaçades hi ha tres nivells de risc, de major a menor gravetat: “crític”, “en perill” i “vulnerable”. Aquest últim indica que l’espècie es troba en un menor risc d’extinció, però encara té problemes com la pèrdua de l’habitat. És per això que la UINC recomana que les poblacions continuïn supervisades fins que en millori la capacitat reproductiva i de supervivència.

Aquest felí endèmic de la Península Ibèrica va veure reduïda dràsticament la seva població durant el segle XX i va estar en perill “crític” fins al 2015. L’UINC destaca ara que ha passat de tenir 62 individus madurs el 2001 a 648 el 2022, i a dia d’avui s’estima que la població total supera els 2.000 exemplars, inclosos joves i madurs.

L’organització destaca que els esforços per recuperar aquesta espècie s’han centrat en restaurar els hàbitats de matoll i boscos mediterranis; augmentar l’abundància de la seva presa, el conill europeu (Oryctolagus cuniculus), també en perill, i reduir les morts provocades per l’activitat humana. També ha estat clau l’augment de la diversitat genètica de l’espècie a través dels programes de reproducció ex situ i translocació. Des del 2020 s’han reintroduït a la natura més de 400 linx ibèrics a diversos punts de l’Estat espanyol i Portugal. La presència d’aquest felí s’estén ara per una superfície d’almenys 3.320 Km2, enfront de 449 Km2 el 2005.

En el supòsit que els esforços de conservació continuïn amb la màxima eficàcia, l’espècie podria assolir l’“estat de recuperació completa d’aquí a cent anys”, segons l’informe de la UINC.

No obstant això, el linx continua exposat a possibles fluctuacions de la població de conills europeus per eventuals nous brots virals. A més, el felí salvatge és susceptible a les malalties que pateixen els gats domèstics. Altres perills per a l’espècie són la caça furtiva i els atropellaments, sobretot quan carreteres d’alt trànsit creuen el seu hàbitat.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.