Societat

canvi climàtic

Onades de calor extrem arreu del món

Les onades de calor estan abrasant ciutats d’Europa, Àfrica, Àsia i Amèrica. Segons l’Observatori de la terra de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units, els països de la riba mediterrània fa dies que suporten altes temperatures, que han provocat ja els primers incendis forestals a Grècia, on a causa de la calor extrema el 12 i el 13 de juny passat durant unes hores van haver de tancar l’Acròpolis als visitants. Segons va informar l’agència Efe, les temperatures van superar els 43 greus en algunes zones del país. A l’illa mediterrània de Xipre, la setmana passada les temperatures van superar els 40 graus cada dia. Les autoritats sanitàries van informar d’almenys dues morts. La combinació de calor, sequera i forts vents van originar importants incendis. I, a Turquia, el mercuri dels termòmetres es va enfilar fins als 40 graus en moltes ciutats i també va registrar els primers focs forestals.

A Sèrbia, els meteoròlegs preveuen temperatures de fins a 40 graus aquesta setmana, ja els que els vents del nord d’Àfrica han impulsat un front càlid i les autoritats sanitàries del país balcànic han declarat l’alerta vermella. A la veïna Montenegro també pateixen una calor asfixiant. Encara a Europa, la calor abrasa Portugal, on també ja han començat a cremar boscos.

Els termòmetres no només s’han disparat a Europa. Al nord-est i a l’oest mitjà dels Estats Units també s’estan ofegant sota una cúpula de calor, amb més de 86 milions de persones en alerta per altes temperatures, segons el servei de meteorologia. Una cúpula de calor es produeix quan un fort sistema d’alta pressió atrapa aire calent sobre una regió, impedint l’entra d’aire fresc i provocant que les temperatures es mantinguin altes. Les altes temperatures també estan causant estralls a Brasil i Mèxic, país on han patit ja tres onades de calor des del 20 de maig i que han causat 90 morts, segons van informar les autoritats locals.

D’altra banda, a l’Aràbia Saudita, almenys 550 pelegrins han mort per cops de calor durant la peregrinació anual a la Meca que es va acabar ahir, segons va informar Efe. Els prop de dos milions de persones que van participar en l’acte musulmà han hagut de suportar aquests dies temperatures superiors als 50 graus. Segons el Centre Nacional Meteorològic saudita, les temperatures van oscil·lar entre els 45 i els 51,8 graus dilluns passat, durant la segona jornada de sacrifici, a la Meca i la vall de Mina.

Tot i que a l’Índia el període estival va de març a maig, quan comencen els monsons a escombrar lentament el país, Nova Delhi porta 37 dies consecutius suportant temperatures superiors a 40 graus, segons informa la cadena britànica BBC. A més, segons les agències internacionals que citen l’Observatori Safdarjung de l’Índia, Nova Delhi va registrar aquest dimecres la seva nit més calorosa en 55 anys amb una temperatura de 35,2 graus a la 1 de la matinada. A Corea del Sud aquest dijous s’ha emès la primera alerta per calor extrema. Les autoritats, segons informa l’agència Efe, esperaven que Seül arribés als 35 graus i, la ciutat de Goyang, als 37.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.