Política

judicial

El xoc a la fiscalia per l’amnistia s’aguditza

Ja no és només una dissensió interna puntual. L’aplicació de la llei d’amnistia ha provocat un cisma en tota regla a la fiscalia, un conflicte que s’ha aguditzat després de la decisió d’avui del cap jeràrquic de la institució, Álvaro García Ortiz, d’enviar un escrit a tots els fiscals perquè executin la mesura de gràcia en tots els delictes previstos, també els de malversació i el terrorisme. Un advertiment explícit del fiscal general de l’Estat als quatre càrrecs díscols del Suprem —Fidel Cadena, Javier Zaragoza, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno— que fins ara s’han resistit a fer-ho, i on els ordena fer els passos necessaris per amnistiar els quatre condemnats en el judici del procés que compleixen penes d’inhabilitació per la malversació —l’exvicepresident Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa— i que faci el mateix amb Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, que estan processats per malversació i desobediència. Igualment, el fiscal general de l’Estat també insta a aixecar l’ordre de detenció sobre Carles Puigdemont i la resta d’exiliats.

La rèplica, però, dels quatre representants del Suprem ha estat gairebé instantània, en forma d’un altre escrit on informen al seu cap que no estan en absolut d’acord amb els seus criteris, ja que continuen al·legant que no es pot aplicar la mesura de gràcia a aquests represaliats ja que, a parer seu, són presumptes autors delicte de malversació amb la variant que no encaixa la llei, la que preveu l’enriquiment personal. També recriminen a García Ortiz que els seus arguments són “manifestament insuficients per legitimar la viabilitat i l’ajust a la legalitat de l’ordre impartida” i li etziben que la seva ordre és “improcedent i contrària a les lleis” .

Davant d’això, l’únic camí per a la fiscalia és aplicar l’article 27 de l’estatut del Ministeri Públic per convocar una reunió de la junta de fiscals de sala per tractar un cas de desavinença entre un d’ells i un superior. I, ara mateix, això és justament el que està passant. En principi serà dimarts vinent, hi participaran 38 representants de l’acusació, i estarà presidida pel mateix García Ortiz.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.