Política

Unió Europea

Multa milionària del TJUE a Hongria per saltar-se les lleis europees sobre l’asil

Luxemburg acusa Budapest d’ignorar “deliberadament” les normatives de protecció internacional i expulsió de migrants

Orbán qualifica d’“indignant” la decisió de la justícia europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha condemnat aquest dijous Hongria a pagar una multa de 200 milions d’euros per haver vulnerat les lleis europees d’asil. A més, imposa una multa d’un milió d’euros per cada dia que continuï saltant-se les normes del dret de la Unió Europea (UE) en aquest àmbit.

El dictamen del tribunal de Luxemburg acusa el govern de Viktor Orbán d’haver ignorat “deliberadament” una condemna anterior del TJUE per no respectar la legislació europea sobre els procediments de concessió de protecció internacional i de retorn de migrants en situació irregular. En concret, la sentència es referia als obstacles per a l’accés dels sol·licitants d’asil al procediment de protecció internacional, a l’internament irregular dels sol·licitants d’asil en zones de trànsit i a la vulneració del seu dret a romandre al país a l’espera de la resolució definitiva de la sol·licitud, així com a l’expulsió dels nacionals de tercers països en situació irregular.

Segons el TJUE, l’actitud del govern de Viktor Orbán suposa una “amenaça important” per als drets d’aquestes persones i vulnera “greument el principi de solidaritat i de repartiment equitatiu” de la responsabilitat entre els estats membre pel que fa als refugiats i immigrants.

Rebuig de Budapest

Orbán ha carregat contra la decisió del TJUE, que ha qualificat d’“indignant i inacceptable”. “Sembla que els immigrants il·legals són més importants per als buròcrates de Brussel·les que els seus propis ciutadans”, ha escrit a les xarxes socials. L’ultranacionalista hongarès ha defensat que l’únic que va fer els seu govern és “protegir les fronteres de la Unió Europea”.

TEDH

Aval a la decisió d’Hongria de no autoritzar l’eutanàsia ni a l’estranger

R. B

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha legitimat la decisió d’Hongria de no autoritzar l’eutanàsia dels seus ciutadans, ni tan sols si la reben a l’estranger.

En una sentència coneguda aquest dijous, els magistrats del tribunal del Consell d’Europa rebutgen la demanda d’un home amb esclerosi lateral amiotròfica que acusava Hongria d’haver violat els seus drets a la privacitat i a la no discriminació. Daniel Karsai, un advocat de 47 anys, una malaltia motoneuronal sense cura coneguda, va denunciar que negativa a poder acollir-se a l’eutanàsia era una forma de maltractament.

Però el tribunal d’Estrasburg replica en el seu dictamen que cada país té un marge per decidir si permet o facilita la mort assistida per un metge sempre que hi hagi salvaguardes. I recorda que el codi penal hongarès condemna des del 2012 tant l’assistència al suïcidi com l’eutanàsia, i preveu accions judicials contra tothom qui ajudi a executar algun d’aquests processos, fins i tot a fora del país.

La sentència assenyala que la despenalització de determinades formes de suïcidi assistit requereix “una regulació estricta i garanties adequades” per evitar abusos” que impliquen una intromissió en en el dret a la privacitat per part de l’Estat, per exemple per a l’administració de determinats fàrmacs. En aquest sentit, conclou que les autoritats hongareses no han omès “establir un just equilibri entre els interessos en joc” i “no s’han extralimitat en l’exercici de les seves facultats”.

El tribunal també al·lega que Conveni d’Oviedo del Consell d’Europa sobre bioètica, ni aconsella ni molt menys exigeix als Estats que donin llum verda als mètodes de suïcidi assistit. El TEDH remarca que “malgrat la creixent tendència” a la legalització de l’assistència al suïcidi i l’eutanàsia, la majoria dels Estats membres del Consell d’Europa continuen prohibint” aquests procediments.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.