Canvi Climàtic
El Parlament suís rebutja la condemna per inacció climàtica del TEDH
La cambra baixa considera que el tribunal d’Estrasburg s’ha extralimitat en les seves competències
La cambra baixa del Parlament helvètic ha criticat aquest dimecres la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra Suïssa per la seva “inacció climàtica”.
El text, aprovat per 111 vots a favor i 72 en contra, reconeix la vàlua del tribunal d’Estrasburg en la protecció dels drets humans, però considera que en aquest cas ha anat més enllà de les seves competències. “La interpretació de la llei té límits, i el TEDH tendeix a superar-los”.
El Parlament subratlla que Suïssa ha respectat fins ara tots els seus compromisos internacionals en matèria climàtica. És per això que insta el govern a explicar als altres Estats membres del Consell d’Europa els esforços i mesures concretes en aquest àmbit.
En aquest sentit, posa d’exemple la nova llei de les emissions de CO2 aprovada al març, que entrarà en vigor el 2025 si no hi ha un referèndum, i que la sentència del TEDH no té en compte.
La declaració també esmenta la llei de protecció climàtica, refrendada al juny passat, que estableix la neutralitat de carboni per al 2050. Suïssa també va donar suport a la llei d’electricitat diumenge.
La ultranacionalista UDC –el partit amb més presència a la cambra–, el PLR i el Centre, consideren que, per tant, no hi ha motius per prendre més mesures sobre la sentència del TEDH.
En canvi, l’esquerra i els Verds assenyalen que és la declaració del Parlament la que trenca amb el respecte a les institucions i la separació de poders.
L’associació KlimaSeniorinnen, el grup de dones grans que el 2020 van portar l’Estat suís al TEDH per no fer prou davant l’escalfament del planeta, han denunciat que l’Assemblea Federal està atacant el cor del sistema europeu de drets humans i el caràcter vinculant de les sentències d’Estrasburg. La setmana passada el Consell d’Estats, la cambra alta del Parlament, també es va pronunciar en conta de la sentència del TEDH.