guerra a europa
Biden autoritza Ucraïna a usar armes dels EUA en territori rus, segons mitjans
L’anunci l’ha fet el Diari Polític que cita funcionaris estatunidencs
El govern de Joe Biden hauria donat permís aquest dijous a Ucraïna per a atacar dins de Rússia, prop de l’àrea de Khàrkiv, utilitzant armes proporcionades pels Estats Units, segons ha avançat aquest dijous el diari Polític, citant a funcionaris estatunidencs.
“El president recentment va ordenar al seu equip que garanteixi que Ucraïna pugui utilitzar armes estatunidenques amb finalitats de contraatac a Khàrkiv, de manera que Ucraïna pugui respondre a les forces russes que els ataquen o es preparen per a atacar-los”, hauria apuntat un funcionari estatunidenc al citat mitjà de comunicació.
Així i tot, aquesta font, la política de no permetre atacs de llarg abast dins de Rússia “no ha canviat”.
En cas de confirmar-se oficialment, amb aquesta decisió l’Administració de Biden hauria cedit a la sol·licitud d’Ucraïna, qui fa setmanes que demana als EUA que faci aquest canvi de política, especialment des que va començar l’ofensiva russa contra Khàrkiv aquest mes.
Així, en els últims dies, els Estats Units haurien pres la decisió de permetre a Ucraïna “flexibilitat” per a defensar-se dels atacs a la frontera amb Khàrkiv, hauria dit un altre funcionari.
I, per tant, assenyala Polític, Ucraïna ara pot usar armes proporcionades pels Estats Units, com a coets i llançacoets, per a abatre míssils russos llançats cap a aquesta zona contra tropes que es concentren just a l’altre costat de la frontera russa o contra bombarders russos que llancen bombes cap a territori ucraïnès.
No obstant això, el funcionari hauria precisat que Ucraïna no pot usar aquestes armes per a atacar infraestructura civil o llançar míssils de llarg abast, com el Sistema de Míssils Tàctics de l’Exèrcit, per a aconseguir objectius militars en el centre de Rússia.
El dimecres, el secretari d’Estat, Antony Blinken, es va convertir en el primer funcionari estatunidenc a insinuar públicament que Biden podria canviar de rumb i permetre tals atacs i va dir als periodistes que la política estatunidenca cap a Ucraïna evolucionaria segons fos necessari.
El portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, John Kirby, no va descartar posteriorment un possible canvi, però encara no ho ha confirmat oficialment.
Aquests missatges van arribar després que els principals aliats dels Estats Units, com el Regne Unit i França, diguessin que Ucraïna hauria de tenir dret a atacar dins de Rússia utilitzant armes occidentals.
Precisament avui, Rússia ha acusat l’OTAN d’obrir una nova fase de tensió en les seves tempestuoses relacions en encoratjar els atacs ucraïnesos contra objectius en territori rus amb armament occidental, postura en la qual no hi ha unanimitat en el bloc aliat.
“En els últims dies i setmanes els membres de l’OTAN, especialment els Estats Units i altres països europeus, han entrat en una nova fase d’escalada de les tensions. I ho fan de manera conscient”, ha afirmat en la seva roda de premsa diària Dmitri Peskov, portaveu del Kremlin.
Els Estats Units i Alemanya no han autoritzat oficialment encara l’ús del seu armament en les operacions ucraïneses contra Rússia, tot i que el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, sí que va instar a donar llum verda a Kíiv, crida que va ser secundat aquesta setmana per França.
El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, considera “injust” que el seu govern no pugui utilitzar l’armament occidental per a respondre a Rússia, però el primer ministre belga, Alexander De Croo, ja li va dir aquesta mateixa setmana que els avions de combat F-16 que lliurarà a Kíiv no podran ser utilitzats al país veí.