Política

Europa

Lituània vota per la continuïtat i reelegeix com a president el conservador Nauseda

L’actual president renova el càrrec amb un 70% dels vots per davant l’exprimera ministra, Ingrida Simonyte

Els lituans van votar aquest diumenge per la continuïtat en concedir una folgada victòria a l’actual cap d’Estat, Gitanas Nauseda, en la segona volta de les eleccions presidencials, en les quals molts votants van tenir en compte la seguretat nacional en un país de l’OTAN fronterer amb Rússia, segons informa Efe.

Nauseda, economista de formació i president de Lituània des de 2019, centrista amb tendències conservadores, va aconseguir el 74,64% dels vots, enfront del 23,85% que va obtenir el seu rival, la primera ministra des de 2020 Ingrida Simonyte, segons les dades preliminars de la Comissió Electoral amb gairebé el 99% de les paperetes escrutades.

Entre tots dos rivals no hi havia moltes diferències, especialment en política exterior i de defensa, qüestions de les quals s’encarrega principalment el president, encara que sí mantenen matisos en temes interns com l’econòmic o la unió civil de parelles del mateix sexe, en la qual Simonyte és més liberal o progressista.

Els sondejos previs a la segona volta, en la qual va participar el 49,61% del cens electoral ja apuntaven al fet que Nauseda guanyaria la segona volta amb aproximadament el 70%.

En els vuitens comicis des del restabliment de la independència de Lituània, Nauseda ha aconseguit un suport rècord en unes presidencials, segons va indicar la cadena de televisió LRT.

Després de la primera volta el passat 12 de maig, l’exbanquer de 60 anys, que va comptar amb el suport del Partit Socialdemòcrata Lituà, va rebre també el suport de la Unió de Pagesos i dels Verds.

Estat de benestar i seguretat

Un somrient Nauseda va dir en la seu de la seva campanya que ara que té cinc anys d’experiència podrà “utilitzar bé aquesta confiança dipositada en mi, en primer lloc, per a aconseguir objectius de benestar per a tot el poble de Lituània”.

Al mateix temps, va agregar, altres dues esferes de treball de les quals s’ocupa el president, la política exterior i la seguretat, estan adquirint una gran importància.

“La independència de Lituània, la llibertat de Lituània, és com un fràgil recipient que hem de cuidar, protegir, evitar que s’esquerdi, i per això caldrà fer molt perquè el sistema de seguretat col·lectiva, l’OTAN, la nostra associació amb els països de la Unió Europea funcionin per al bé comú, i a favor de Lituània”, va defensar.

Segons ell, els principals aliats de Lituània continuen sent els Estats Units, Alemanya, Polònia i els països bàltics.

Nauseda, un dels polítics més populars de Lituània, és un ferri defensor d’Ucraïna enfront de Rússia, i una de les veus que més clarament adverteixen als altres socis europeus de l’amenaça imperialista del cap del Kremlin, Vladímir Putin.

Durant la seva presidència, en la qual no sols va haver de fer front a la pandèmia del coronavirus sinó també a la invasió russa d’Ucraïna, el polític ha advocat per elevar la despesa en defensa fins almenys el 3% del PIB lituà –actualment està en el 2,8%–. També és crèdit seu haver aconseguit que Alemanya desplegui al país bàltic una brigada permanent.

El cap d’Estat, profundament proestatunidenc, ha impulsat les seves idees d’un Estat de benestar, però és conservador en assumptes com les unions civils entre persones del mateix sexe.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.