Política

Pròxim Orient

Eslovènia anuncia que també reconeixerà Palestina aviat

Malta matisa que donarà el pas quan sigui “el moment adequat”

El primer ministre belga, Alexander de Croo, rebutja un reconeixement immediat i aposta per utilitzar-lo com a eina per aconseguir un alto el foc i l’alliberament dels ostatges

El govern d’Eslovènia ha anunciat aquest dimecres que se sumarà aviat al reconeixement de Palestina com a Estat.

El primer ministre eslovè, Robert Golob, ha celebrat els anuncis fets en aquest sentit per l’Estat espanyol, Noruega i Irlanda, i ha recordat que el seu país també ha iniciat el procés per reconèixer l’Estat palestí. Un procés que podria culminar el proper 13 de juny, segons l’agència eslovena STA.

Golob ha avançat que “en els pròxims dies estaré amb nombrosos col·legues dels Estats membres que encara no han reconegut Palestina a l’espera que s’uneixin al nostre procés de reconeixement en un futur proper”.

Segons el primer ministre, “quants més països estiguin amb nosaltres, més forta serà la nostra influència sobre les dues parts (israeliana i palestina) per aconseguir un alto el foc i l’alliberament dels ostatges” israelians en mans de Hamàs. El polític liberal ha defensat la fórmula dels dos Estats i ha assenyalat que “gairebé tothom ho veu com una solució per a una pau duradora”.

El mandatari ha afegit que Palestina necessita més que un mer gest de reconeixement i que Eslovènia desitja “ajudar en la reforma i el reforçament del govern palestí”.

Fins ara, 140 països han reconegut l’Estat palestí, vuit dels quals pertanyen a la Unió Europea: Bulgària, Polònia, la República Txeca, Romania, Eslovàquia, Hongria, Xipre i Suècia. També reconeixen Palestina gairebé tots els Estats àrabs o els històricament vinculats al moviment dels no alineats.

Malta espera al moment oportú

Un altre país europeu que ha avançat la seva intenció de reconèixer Palestina, Malta, ha matisat avui que ho farà “quan arribi el moment adequat”. Un portaveu del govern maltès ha declarat al diari local Times of Malta que el país insular donarà aquest pas quan el reconeixement “pugui ser una contribució positiva i quan les circumstàncies siguin les adequades”. En aquest sentiu, la font ha apuntat que l’executiu “està seguint els esdeveniments a Orient Mitjà per determinar els terminis òptims per a aquest esdeveniment important al més aviat possible”.

El primer ministre belga, el liberal Alexander De Croo, tampoc ha volgut posar-se terminis per al reconeixement de l’Estat Palestí, tot i que els seus socis de govern ecologistes, socialistes i democratacristians flamencs pressionen per seguir les passes de l’Estat espanyol, Noruega i Irlanda.

En declaracions al canal de televisió LN24, De Croo ha indicat que la seva prioritat ara és veure “com podem alliberar els ostatges i com podem tenir un alto el foc immediat”.

De Croo ha indicat que “en el moment en què es fa [el reconeixement] només el podem fer una vegada. Per tant, ha de ser una palanca per obtenir resultats per a la població de Palestina. La discussió s’ha de produir, però s’ha de produir sota aquesta perspectiva”, ha raonat el primer ministre belga.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.