Els programes germans de ‘La meva regla, les meves regles’

Encara que a escala internacional no hi ha cap referent exactament igual al programa de la Generalitat, sí que hi ha hagut iniciatives en altres indrets buscant la igualtat i l’erradicació de la pobresa menstrual.

Escòcia va ser el primer país del món a distribuir productes menstruals de manera gratuïta en farmàcies, centres de salut i altres espais públics, l’any 2022. La gran diferència respecte al programa català és que els productes són, en bona part, compreses i tampons no reutilitzables i, per tant, es poden recollir de manera habitual. Amb aquesta mesura, el país convertia en una obligació legal proporcionar aquests productes a les persones que els demanessin. En aquest cas, els usuaris també poden trobar el punt de distribució dels productes més proper a través d’una aplicació. La primera prova del programa va ser la lliure distribució als centres educatius el 2017.

Nova Zelanda, inspirada per la iniciativa escocesa, distribueix des del 2021 productes menstruals als centres educatius per lluitar contra la pobresa menstrual. Segons el govern del país, una de cada dotze alumnes no assistia a classer per raons relacionades amb la pobresa menstrual, la vergonya i l’estigma.

A l’Estat espanyol, les illes Canàries són l’única regió que va suprimir l’anomenada “taxa rosa” per als productes d’higiene femenina des del 2018. La mesura estalvia a les dones canàries al voltant d’un milió d’euros a l’any en la compra de compreses i tampons. Aquesta mesura necessitaria l’aprovació del govern espanyol si es volgués aplicar a altres comunitats autònomes, ja que les Canàries són l’únic territori que té autonomia fiscal per fixar impostos indirectes.

A l’Amèrica Llatina, Colòmbia va optar per la mateixa mesura el 2018 amb les compreses i els tampons, i el 2021 ho va ampliar a les copes menstruals. El 2022, Mèxic va seguir la iniciativa colombiana d’eliminar l’IVA d’aquests tres productes per participar en la lluita contra la pobresa menstrual.