rússia
Rússia posa en servei el míssil intercontinental Bulava d’emplaçament marítim
Els nous projectils podran portar de 6 a 10 ogives nuclears i estaran en servei en 7 nous submarins dissenyats a aquest efecte
Rússia ha posat en servei el míssil intercontinental Bulava d’emplaçament marítim, un dels pilars de la tríada nuclear russa i que és capaç de superar l’escut antimíssils dels Estats Units, ha anunciat aquest dimarts el seu constructor general, Yuri Solomónov.
El decret corresponent va ser signat el 7 de maig pel president rus, Vladímir Putin, segons assegura l’agència TASS.
L’Institut de Termotecnia de Moscou va desenvolupar des de 1998 aquest míssil, que té un abast de 9.000 quilòmetres i pot portar entre 6 i 10 ogives nuclears.
Els Bulava (SS-NX-30, segons la classificació de l’OTAN) són llançats des de submarins atòmics d’última generació (projecte Borei). Set submarins capaços de portar fins a 16 coets Bulava es troben avui dia al servei de l’Armada russa.
En total, segons el portal Meduza, es van efectuar 40 llançaments de prova amb aquest míssil, set dels quals van ser declarats fallits.
Les repetides fallades en els assajos dels Bulava van obligar a retardar durant anys la seva producció en sèrie, la qual cosa va incrementar notablement la despesa, ja que el desenvolupament d’aquests míssils suposava una gran part del pressupost armamentista.
Els Bulava (maça en rus) són al costat dels míssils Topol d’emplaçament terrestre una de les tres potes de l’arsenal nuclear rus, al costat dels bombarders nuclears i els submarins atòmics.
Rússia sempre ha confiat que els Topol i els Bulava li permetessin mantenir la paritat nuclear amb els EUA almenys durant el pròxim mig segle.
Amb tot, en els últims anys el president rus, Vladímir Putin, ha ordenat prioritzar el desenvolupament d’armament hipersònic.