irlanda del nord
Un tribunal de Belfast anul·la parts de la reforma migratòria de Sunak
Determina que algunes de les prerrogatives no es poden aplicar a Irlanda del Nord perquè violarien l’Acord de Divendres Sant
El Tribunal Superior de Belfast ha determinat que la polèmica Llei d’Immigració Il·legal del Regne Unit inclou prerrogatives que no es poden aplicar a Irlanda del Nord, perquè serien contràries als acords signats després del Brexit i incomplirien la Convenció Europea de Drets Humans.
Segons el tribunal, part de la legislació, aprovada l’abril passat i que inclou la deportació a Ruanda de demandants d’asil, debiliten les proteccions recollides en l’Acord Marc de Windsor, firmat per Londres i Brussel·les per dissenyar les noves normes comercials de la regió després del Brexit, si bé també inclou temes relacionats amb els drets humans.
En virtut d’aquest pacte, el govern britànic s’ha compromès a mantenir les disposicions sobre drets humans que emanen de l’acord de pau de Divendres Sant (1998), el text que va posar punt final al conflicte a Irlanda del Nord.
El jutge del Tribunal Superior de Belfast Michael Humphreys ha assegurat aquest dilluns, segons recull l’agència Efe, que “diversos elements” de la polèmica llei migratòria provoquen una “disminució important del dret en cada una de les àrees invocades per als demandants”, alhora que és “incompatible” amb la Convenció Europea de Drets Humans.
El magistrat fa al·lusió a les denúncies presentades contra la llei per la Comissió de Drets Humans d’Irlanda i per un demandant d’asil iranià de 16 anys que resideix a Irlanda del Nord després d’haver arribat al Regne Unit en una precària embarcació des de l’Estat francès com a menor no acompanyat.
El representant legal del govern de Londres, Tony McGleenan, ha indicat que espera ara “instruccions” respecte al dictamen per considerar la possibilitat de presentar un recurs d’apel·lació.
La llei de Migració Il·legal concedeix al govern del primer ministre conservador, Rishi Sunak, nous poders per detenir i expulsar a sol·licitants d’asil que es considera que han arribat al Regne Unit de manera irregular, segons explica l’agència Efe. A més, inclou un pla acordat amb Ruanda per enviar en aquest país africà migrants que entrin de manera irregular al Regne Unit, com a mesura de dissuasió per frenar el flux de persones que fan les perilloses travessies del Canal de la Mànega.