canvi climàtic
L’abril es converteix en l’onzè mes consecutiu amb temperatures extremes
Va ser el més càlid registrat a escala mundial d’ençà que es tenen registres amb una mitjana de 15,03 graus
La Terra continua escalfant-se. Aquest abril va ser el més càlid d’ençà que hi ha registres, convertint-se així en l’onzè mes consecutiu amb temperatures extremes a escala mundial. Així ho indiquen les noves dades publicades aquest dimecres pel programa europeu Copernicus i recollides per l’ACN, les quals apunten que la temperatura mitjana del planeta durant l’abril es va situar en els 15,03 graus centígrads. La temperatura és 0,67 graus superior a la mitjana registrada els mesos d’abril d’entre el 1991 i el 2020 i 0,14 graus del rècord anterior, establert el 2016.
Tot i que Copernicus recorda que entre els anys 2015 i 2016 es va encadenar una ratxa similar a l’actual, alerta que tendències com aquesta són “inusuals”. De fet, la temperatura durant aquest mes d’abril es va situar gairebé 1,6 graus per sobre de la mitjana corresponent als mesos d’abril entre els anys 1850 i 1900, el període preindustrial de referència.
Dades com aquesta, comprometen el compliment de l’Acord de París, que limita en 2 graus centígrads l’increment global de la temperatura.
Continua la sequera
Tot i les pluges de les últimes setmanes, el programa Copernicus assenyala que la major part del sud d’Europa –inclosa Catalunya– va presentar una situació “més seca que la mitjana” durant el mes d’abril. Per contra, la situació al nord i el centre del Vell Continent –amb l’excepció d’Islàndia– va ser “predominantment més humida”.