Medi ambient

sequera

El Govern aixeca l’emergència a Ter-Llobregat gràcies a les pluges

No contempla tornar a declarar-la fins a finals d’any encara que les precipitacions siguin les mínimes a la tardor

El Govern ha decidit aixecar l’emergència per sequera a l’àrea metropolitana de Barcelona i a la Costa Brava Sud per l’augment de reserves als embassaments del sistema Ter-Llobregat gràcies a les pluges de març i abril. Això vol dir passar a les restriccions de la fase d’excepcionalitat però l’executiu no preveu tornar a entrar en emergència fins a final d’any encara que a la tardor les pluges siguin mínimes perquè l’aigua de les precipitacions de l’abril i maig continuen entrant als embassaments i es calcula que, a finals de setmana, els embassaments del sistema arribaran a 160 hm³.

Després de la reunió de la Comissió interdepartamental de la sequera, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha explicat que març i abril ha plogut un 26% més que la mitjana dels darrers anys. El conseller afirma que es tanca “definitivament la porta al transvasament de l’Ebre” a Barcelona i que es redueix el transvasament del Ter –enguany s’han enviat “només” 19 hm³ del Ter a Barcelona i, divendres passat, es va decidir destinar 27 hm³ als regants del Ter per assegurar “una mínima collita als pagesos que han patit més restriccions junt amb els de la Muga”. El cabal ecològic del Ter torna a recuperar els 2000 l/s després que el govern el limités a 1000 durant l’emergència.

El retorn a l’excepcionalitat representa reduir les restriccions –a la indústria del 25% al 15%– i reomplir totes les piscines, també les privades, durant aquest estiu. Només es manté la restricció del reg de parcs i jardins públics amb aigua de la xarxa i el reompliment de fonts ornamentals si bé es garanteix el reg de supervivència, així com el reg de gespa en instal·lacions esportives federades.

El govern espera arribar a finals d’any sense emergència a Ter-Llobregat gràcies a la gran dessaladora mòbil que s’habilitarà al port de Barcelona –estarà a punt i es posarà en marxa si cal. En el cas de l’emergència II de l’Alt Empordà, el conseller admet que es podria passar a emergència I si continua entrant aigua les properes setmanes al pantà de Darnius-Boadella. Les vuit petites dessaladores mòbils previstes a Roses i Empuriabrava també hi ajudaran a l’estiu.

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat han guanyat 32 hm³ amb l’episodi general de pluges dels dies 26 al 30 d’abril i fins a 60 hm³ tenint en compte la primera tongada important de precipitacions del març. Si el dia 9 de març la Baells, la Llosa del Cavall, Sant Ponç, Sau i Susqueda tenien 90 hm³ (14,7%) entre tots, aquest diumenge les reserves havien augmentat fins als 150 hm³ (24,6%). A conques internes la millora és semblant. Els embassaments han guanyat 37 hm³ en la tongada d’abril però fins a 63 hm³ des de les pluges de març perquè el dia 9 d’aquell tenien només 100 hm³ (14,4%) i aquest diumenge havien augmentat fins als 163 hm³ (23,5%). Cal recordar que, a conques internes, té molt pes el sistema Ter-Llobregat en el càlcul global, i pantans de la Catalunya seca com Siurana i Riudecanyes no han sortit de la situació de precarietat extrema. Al del Priorat s’ha passat dels 0,38 hm³ (3,1%) del 9 de març als 0,33 hm³ (2,7%) mentre l’embassament del Baix Camp manté un paupèrrim 0,14 hm³ (2,6%) des del 9 de març però també ha perdut una dècima. Sí que ha millorat per l’efecte de les pluges al nord-est del país el pantà de Darnius-Boadella, que recordem que abasta l’única zona que es troba en la segona fase d’emergència, la situació més greu al territori. El pantà de l’Alt Empordà ha passat dels 6,88 hm³ (11,3%) a començaments de març als 9,89 hm³ (16,2%) actuals.

Les reserves de Darnius però també de tot el sistema Ter-Llobregat continuaran augmentant poc o molt els propers dies pel desgel de la neu i perquè ha continuat plovent. Dilluns la pluja es va concentrar al Pirineu i Prepirineu i, sobretot, al quadrant nord-est del país de manera que va portar més aigua a les capçaleres del Ter – 21,1 l/m² a Ulldeter; 17,9 l/m² a Núria; 19,3 l/m² a Molló- o la Muga -5,6 al pantà de Darnius-Boadella - i, en quantitat força menor, a la capçalera del Llobregat – 4 l/m² a Castellar de n’Hug o 3,1 l/m² a Gisclareny- però també al seu afluent del Cardener -2,5 l/m² a Guixers i 0,7 l/m² a Port del Comte. Diumenge, però, el Port del Comte ja havia rebut uns bons 20,9 l/m² i Gisclareny, 12,8 l/m².

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.