Política

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

El president xinès es reunirà amb Macron i visitarà Hongria i Sèrbia

El president de la Xina, Xi Jinping, comença aquest diumenge un viatge oficial a Europa que durarà fins al 10 de maig, el primer que fa al continent en gairebé cinc anys, després de la pandèmia de Covid-19, amb l’objectiu d’enfortir les relacions bilaterals i la cooperació amb França, Sèrbia i Hongria, segons informa Efe.

Els mitjans estatals xinesos destaquen que les pròximes visites del també secretari general del Partit Comunista de la Xina (PCX) esperen promoure el desenvolupament sostingut, estable i sòlid de les relacions Xina-Europa, i que ajudin a proporcionar més estabilitat i certesa en l’escenari global.

Durant la seva primera parada a França, la tercera vegada que el mandatari xinès visita el país, s’espera que Xi es reuneixi a París amb el president francès, Emmanuel Macron, coincidint amb el 60è aniversari dels llaços diplomàtics entre totes dues nacions. Diversos analistes citats per mitjans com l’agència estatal Xinhua destaquen que entre la Xina i França s’han produït importants avenços econòmics i culturals els últims anys.

Segons dades oficials, els intercanvis comercials van créixer significativament, amb un augment del comerç bilateral que va assolir els 78.900 milions de dòlars (73.327 milions d’euros) el 2023, la qual cosa converteix la Xina en el principal soci en aquest àmbit del país europeu a Àsia. A més, projectes conjunts com la protecció i restauració dels seus respectius patrimonis culturals icònics, inclosa la Catedral de Notre Dame a París i els Guerrers de Terracota de Xi’an, han enfortit els llaços entre tots dos països.

Xi també visitarà Hongria i Sèrbia, tots dos considerats amics pròxims de la Xina i pròxims a Rússia, en particular al president Vladímir Putin. Budapest es va convertir fa més de vuit anys en el primer membre de la UE a participar en la iniciativa de les Noves Rutes de la Seda de la Xina, l’ambiciós projecte d’infraestructures de Pequín amb el qual busca seduir el Sud Global amb projectes multimilionaris d’inversions que, no obstant això, també han rebut crítiques pel risc d’endeutament que comporten.

Per part seva, les estretes relacions entre la Xina i Sèrbia sempre han estat marcades pel bombardeig de l’ambaixada xinesa a Belgrad per l’OTAN el 1999, recordat amb assiduïtat pels mitjans estatals quan es debaten temes relatius a l’Aliança Atlàntica. La Xina va lliurar un sistema antiaeri avançat a Sèrbia el 2022 i va impulsar, entre altres projectes que s’espera discuteixi amb el president serbi, Aleksandar Vucic, el ferrocarril Belgrad-Budapest.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.